Ndërsa trupat e tij grumbullohen në kufijtë e Ukrainës, k ritiku i tij më i mprehtë është në një g revë urie, qeveria e tij ndodhet nën një seri të re s anksionesh të vendosura nga Uashingtoni dhe një befasi e madhe pritet nga Bjellorusia fqinje, Presidenti i Rusisë Vladimir Putin iu drejtua kombit të tij të mërkurën. Pothuajse tërësisht, siç rezultoi, për punët e brendshme. Kjo i lë arsyet për një grumbullim a larmant të forcave u shtarake ruse përgjatë kufirit jugor të Ukrainës një mister, ndoshta një i qëllimshëm. Por, çfarëdo loje që po luan Putini – dhe një ndërtim i tillë v dekjeprurës si ky nuk mund të ndodhë pa miratimin e tij – nuk është e mençur. Më shumë se 13,000 jetë kanë humbur në k onfliktin shtatë-vjeçar Rusi-Ukrainë, përfshirë 298 persona në bordin e një avioni të Malajzisë të rr ëzuar nga s eparatistët. Adresimi i z. Putin preku relativisht shkurtimisht çështjet ndërkombëtare, por ishte kryesisht një qasje e njohur për Rusinë që atak ohej “pa ndonjë arsye”, së bashku me g oditjen e gjoksit për një përgjigje “asimetrike, të shpejtë dhe të a shpër” nëse dikush mendon për të kaluar një “vijë të kuqe” kundër Rusisë. Kjo ngrysi vetullat në Perëndim, edhe pse z. Putin nuk tha kurrë se ku ishte vija e kuqe.

Por nuk përmendej aspak situata aktuale rreth Ukrainës – as Aleksei Navalny, d isidenti që thuhej të ishte në gjendje të rëndë në një klinikë b urgu; as për atë që Presidenti i Bjellorusisë, Aleksandr Lukashenko, nënkupton me fjalimin e tij për një vendim të afërt “shumë serioz”, i cili ka nxitur spekulime rreth një bashkimi zyrtar me Rusinë. Z. Putin ka arsye të mira politike të brendshme për të adresuar çështje ekonomike dhe sociale, përfshirë l uftën me Covid-19 në Rusi, duke marrë parasysh vlerësimet e tij të ulëta dhe zgjedhjet parlamentare pesë muaj larg. Ukraina nuk është një shqetësim i madh midis rusëve mesatarë, të cilët janë siguruar në mënyrë të gabuar se trupat e tyre nuk janë të përfshirë, përveç nëse u shtarët rusë fillojnë të kthehen në çanta trupi. Sondazhet tregojnë se rusët preferojnë zhvillimin ekonomik sesa ëndrrat për një Rusi të Madhe të ringjallur dhe në moshën 68 vjeçare, Putini nuk ka të njëjtin atraktivitet që kishte kur erdhi në pushtet në moshën 46 vjeçare, veçanërisht midis rusëve të rinj. Kjo është një arsye që analistët nuk mendojnë se z. Putin synon në të vërtetë ndonjë veprim u shtarak kundër Ukrainës. Një arsye tjetër është se lëvizjet e trupave kanë qenë pothuajse të dukshme me qëllim, por jo sugjeruese të veprimeve të afërta. Në çdo rast, nuk ka gjasa që z. Putin të përpiqet të kapërcejë provincat e Ukrainës, të mbajtura nga r ebelët, duke pasur parasysh nivelin e reagimit që kjo do të provokonte në Perëndim, transmeton lexo.com.al.  

Qëndrimi ngrit pastaj mundësi të tjera të ndryshme. Njëra është që z. Putin po përpiqet të vendosë p resion të ri mbi Presidentin Volodymyr Zelensky të Ukrainës, ish-aktori i cili u zgjodh dy vjet më parë me premtimin e pastrimit të politikës f amëkeqe të k orruptuar të Ukrainës dhe paqes me Rusinë, por që nuk ka bërë shumë përparim në të dy frontet. Këtë javë, z. Zelensky deklaroi se ishte i përgatitur të takohej me z. Putin në çdo kohë. Z. Putin mund të jetë duke u përpjekur gjithashtu të parandalojë çdo mendim amerikan ose evropian për të hedhur më shumë peshë pas Ukrainës, dhe veçanërisht çdo nocion të konsiderimit të Ukrainës për anëtarësim në NATO. Ose z. Putin po përpiqet të demonstrojë, në një kohë kur marrëdhëniet SHBA-Rusi janë në një ultësi serioze, se ai ende duhet të llogaritet. Ose të gjitha sa më sipër.

Cilido qoftë motivi i z. Putin, ndërtimi u shtarak në Krime është një dredhi e rr ezikshme, veçanërisht nga një fuqi e madhe b ërthamore. Shanset që këto lëvizje të mund të çojnë në një k onfrontim aksidental mund të jenë të vogla, por edhe ky është një rr ezik që një fuqi e përgjegjshme nuk duhet të pranojë. Këtë muaj, Presidenti Biden i dërgoi z. Putin një sinjal të qartë. S anksionet e reja të urdhëruara kundër Rusisë dhe d ëbimi i 10 diplomatëve rusë ishin përgjigja që z. Biden kishte premtuar kundër p iraterisë kibernetike, ndërhyrjes në zgjedhje dhe shënjestrimit të d isidentëve jashtë vendit. Administrata ndërmori hapin e pazakontë të detajimit të provave të përgjegjësisë ruse për su lmet kundër SolarWinds, të qeverisë dhe sistemeve kompjuterike të korporatave, duke e bërë të qartë se kjo ishte e papranueshme, transmeton lexo.com.al. 

Sidoqoftë, me shkopin vinte dhe karota, një propozim për një Samit në të cilin Shtetet e Bashkuara dhe Rusia mund të zhvendoseshin në një partneritet më produktiv për çështje me s hqetësim të përbashkët – përfshirë hapjen e Arktikut për navigim, pandeminë Covid-19, kontrollin i a rmëve, ngritjen e Kinës dhe si të zgjidhen k onfliktet në Siri dhe Ukrainë. Z. Putin pa dyshim që nuk kishte zgjedhje politike përveç se të largonte një tufë zyrtarësh amerikanë për h akmarrje. Por tani është në interesin e tij më të mirë të kalojë nga një njeri i fortë në një burrë shteti. Kjo do të nënkuptojë zhbllokimin e ndërtimit u shtarak, pranimin e ofertës së z. Zelensky për bisedime paqeje dhe një takim me z. Biden. Pjesa më e madhe e fjalimit të z. Putin ndaj kombit të tij ishte një program i hollësishëm për trajtimin e pandemisë, ndryshimit të klimës, infrastrukturës, të ardhurave dhe të gjitha çështjeve të tjera që janë në ballë të s hqetësimeve të popullit të tij. Z. Putin duket se e kupton me siguri që lidershipi që ai kërkoi të projektonte do të shërbehej shumë më mirë nga një takim me një President të ri amerikan në ndjekje të bashkëjetesës paqësore sesa do të bënte nga b ulizmi i tij drejt Ukrainës ose duke s ulmuar z. Navalny./NYT/Lexo.com.al/e.c.