Nga Chan Young Bang/ Testet e fundit të r aketave balistike të 25 marsit nga Koreja e Veriut kanë nënvizuar më tej d ështimin e politikëbërësve të Uashingtonit për të angazhuar në mënyrë efektive Republikën Popullore Demokratike të Koresë (KPRK). Ndërsa administratat e mëparshme të SHBA-së kanë d ështuar vazhdimisht për të denuklearizuar Korenë e Veriut, administrata e sapo emëruar e Biden ka një mundësi të rrallë për të formuluar një politikë të re, efektive për të arritur paqen rajonale dhe prosperitetin ekonomik në një gadishull Korean pa elementë b ërthamorë. Për të thyer zinxhirin historik të mangësive të politikës amerikane, Biden duhet të mobilizojë bashkëpunimin e Kinës për të realizuar çmontimin e verifikueshëm dhe të pakthyeshëm të programit b ërthamor të Koresë së Veriut. Ndërsa posedon vetëm fuqinë e sa nksioneve ekonomike dhe mbetet aleati i vetëm socialist i Kim Jong Un, vetëm Kina mund të facilitojë ose detyrojë Korenë e Veriut.

Biden duhet të propozojë një marrëveshje paketë që Kim nuk mund ta refuzojë: Shansin më të mirë për të mbijetuar, me heqjen dorë nga a rmët b ërthamore për kompensimin e një mundësie të mirëfilltë për modernizimin ekonomik dhe bashkimin me bashkësinë ndërkombëtare si një vend i respektuar. Që të nxitet të pranojë marrëveshjen, Kim duhet ta shohë rrugën e tanishme – opsionin e mbijetesës me a rmë b ërthamore – si të kushtueshme në mënyrë të padurueshme. Megjithatë, dekadat e kaluara kanë demonstruar kotësinë e negociatave bilaterale të SHBA-ve me Korenë e Veriut. Një marrëveshje e tillë nuk do të ketë sukses pa kërkuar bashkëpunimin e Kinës. Ashtu si Shtetet e Bashkuara, Kina ka një interes strategjik në denuklearizimin e Koresë së Veriut. Kryesisht, Presidenti Xi Jinping e konsideron zotërimin e a rmëve b ërthamore të Koresë së Veriut një k ërcënim për interesat e sigurisë së Kinës për shkak të potencialit për përhapjen e mëtejshme dhe a rmatimin u shtarak në Azinë Lindore, përkatësisht në Japoni dhe Korenë e Jugut. Së dyti, 28,500 trupat amerikane dhe pasuritë u shtarake në Korenë e Jugut, të vendosura si një parandalues ​​ndaj a gresionit të Koresë së Veriut, m inojnë interesat e sigurisë së Kinës, transmeton lexo.com.al.

Për më tepër, Xi ka rezerva në lidhje me besueshmërinë e Kim dhe retorikën d estabilizuese. Gjatë dekadës së kaluar, Kim ka ndjekur një politikë  b ërthamore afër z jarrit, përkundër paralajmërimeve të forta nga Xi. P ropaganda e Koresë së Veriut portretizon Kinën sikur ka braktisur socializmin “e vërtetë” për kapitalizmin, dhe Pekini është një objektiv realist b ërthamor në rast të p ërshkallëzimit e kstrem. Sidoqoftë, Kina ka nevojë për Korenë e Veriut si një aleat, pasi ato kanë shërbyer vazhdimisht si një zonë mbrojtëse për të kundërpeshuar ndikimin rajonal të SHBA. E rëndësishmja, Kina ka siguruar vetëm mbështetje sipërfaqësore për çmontimin b ërthamor sepse ata kanë llogaritur që Koreja e Veriut do të shembet shpejt pas çmontimit të a rmëve të saj b ërthamore pa një strategji të re për mbijetesë. Pavarësisht retorikës l uftarake dhe paparashikueshmërisë së Koresë së Veriut, perspektiva e k olapsit do të destabilizonte qenësisht rajonin.

Për të shmangur kolapsin, Kina i ka siguruar Koresë së Veriut ndihmë thelbësore, madje në shkelje të s anksioneve të Këshillit të Sigurimit të 2017 të certifikuara nga Kina, të cilat synojnë importet e naftës dhe eksportet e mineraleve, produkteve të detit dhe tekstileve. Ekonomia e Koresë së Veriut mbetet në gjendje të k eqe. Duke llogaritur 4.6 miliardë dollarë të vëllimit tregtar të Koresë së Veriut prej 5 miliardë dollarësh në 2017, ndikimi i Kinës mbi ekonominë e vendit është rritur ndjeshëm. Mbylljet e kufijve për shkak të COVID-19 kanë demonstruar më tej efektivitetin e s anksioneve ekonomike, pasi tregtia kineze ka rënë në një pakët 491 milion dollarë, duke futur ekonominë e Koresë së Veriut në një k rizë të përshkallëzuar. Biden mund të marrë mbështetjen e palëkundur të Xi për një marrëveshje pakete, e cila i jep Koresë së Veriut një mundësi të besueshme për të mbijetuar dhe të lulëzojë ekonomikisht duke shtuar premtimin më tërheqës – tërheqjen u shtarake të SHBA nga Koreja e Jugut. Një Kore e Veriut e denuklearizuar do të vazhdojë të shërbejë si një zonë buferike gjeopolitike për Kinën kundër SHBA-ve, Koresë së Jugut dhe Japonisë, ndërsa njëkohësisht delegjitimon ndërtimin u shtarak rajonal. Jo vetëm që gadishulli Korean do të bëhet plotësisht pa elementë bërthamor, por Koreja e Veriut do të kontribuojë në paqe dhe prosperitet ekonomik, transmeton lexo.com.al.

Siç kam shkruar, një marrëveshje paketë që tregton a rmët b ërthamore të Koresë së Veriut dhe ideologjinë sunduese për garancitë e sigurisë, reformën dhe hapjen ekonomike të orientuar drejt tregut, një plan për modernizimin ekonomik dhe një fond ndërkombëtar i zhvillimit është zgjidhja e vetme e zbatueshme. Transformimi i Koresë së Veriut në një vend paqësor dhe të prosperuar është rezultati më i mirë nga llogaritjet e sigurisë së secilit vend, por kërkon angazhim të palëkundur nga secili anëtar. Për të pasur sukses, Biden duhet të formulojë një plan që jo vetëm që do të prodhojë paqe dhe stabilitet të përhershëm, por edhe prosperitet ekonomik. Me një plan të tillë, Xi mund të jetë përfundimisht bindës në nxitjen e Kim për të pranuar një transformim të tillë. Një komponent k ritik i një marrëveshjeje të vlefshme pakete janë garancitë e besueshme të sigurisë. Koreja e Veriut duhet të nënshkruajë traktate paqeje me Korenë e Jugut dhe SHBA dhe të riafirmojë paktet e mbrojtjes me Kinën dhe Rusinë. Të gjitha s anksionet ekonomike duhet të hiqen dhe marrëdhëniet diplomatike të normalizohen, për t’iu përgjigjur politikës së re të jashtme të sjellshme të Koresë së Veriut.

Por vetëm garancitë e sigurisë nuk janë të mjaftueshme. Për të mbijetuar, Koreja e Veriut duhet t’i nënshtrohet një reforme ekonomike të orientuar drejt tregut dhe të shndërrohet në një vend të gjallë, të prosperuar. Projekti për modernizimin ekonomik përfshin plane për infrastrukturën, ndërtimin e institucioneve dhe zhvillimin e burimeve njerëzore. Një fond i zhvillimit ekonomik duhet të jetë mjaft i madh dhe të zgjasë mjaftueshëm, për të hapur themelin për modernizimin ekonomik të Koresë së Veriut – 300 miliardë dollarë për 10 vjet për të stimuluar një normë mesatare vjetore të rritjes së PBB-së prej të paktën 10 për qind. Pastaj, Koreja e Veriut duhet të qëndrojë më vete pa ndihmë të vazhdueshme, transmeton lexo.com.al.

Diplomacia nuk është një zero sum game. Marrëveshja paketë është një mundësi novatore për të punuar së bashku në promovimin e stabilitetit dhe njerëzimit, por përpjekjet e SHBA për të përmbajtur Kinën përmes aleancës Quad me siguri që do të pengojë çdo iniciativë të përbashkët. Objektivi i përbashkët strategjik për denuklearizimin e Koresë së Veriut është një moment i rrallë për dy kundërshtarë për t’u rreshtuar në një përpjekje të përbashkët për të krijuar paqen me të vërtetë të qëndrueshme. Arritja me sukses e një gadishulli Korean pa elementë b ërthamor me një marrëveshje pakete jo vetëm që do të përmirësojë në mënyrë d rastike mirëqenien e 25 milion njerëzve të Koresë së Veriut, por do të jetë gjithashtu një rast testimi për dy superfuqi për të ndërtuar një botë më të mirë, më paqësore./TheDiplomat/Lexo.com.al/e.c.