Nga Hadas Gold/ Një çerek shekulli më parë, izraelitët u s htangën kur Benjamin Netanyahu mundi ngushtë Shimon Peres për t’u bërë Kryeministri më i ri i Izraelit ndonjëherë. Të dielën, në përvjetorin e asaj fitoreje të parë në 1996, Netanyahu iu drejtua vendit ndërsa u përball me mundësinë e përfundimit të karrierës së tij politike pasi ish togeri i tij, Naftali Bennett, njoftoi se do të punonte me udhëheqësin e opozitës Yair Lapid për të formuar një qeveri të re. Duke s ulmuar Bennett, udhëheqësin e partisë së vogël të krahut të djathtë Yamina për kryerjen e asaj që ai e quajti “m ashtrimi i shekullit”, Netanyahu e portretizoi atë si një politikan të uritur për pushtet i cili “kujdeset vetëm për veten e tij”.

Ishte një deklaratë që disa vëzhgues politikë izraelitë përshkruan si më shumë se ir onike duke marrë parasysh manovrat e kaluara politike të Netanyahut. Njoftimi erdhi pasi Bennett kishte njoftuar një herë se ai ishte duke punuar me Lapid, vetëm për t’u tërhequr gjatë k onfliktit të fundit të Izraelit me m ilitantët e udhëhequr nga Hamas në Gaza. Por disa ditë pasi u njoftua ar mëpushimi, Bennett ishte përsëri në tryezën e negociatave me Lapid, transmeton lexo.com.al.

Bennett dhe Lapid, i cili kryeson partinë qendrore Yesh Atid, do të përpiqen të formojnë një koalicion me të paktën tetë parti politike që përbëjnë spektrin politik; nga krahu i majtë të Meretz, tek partia e krahut të djathtë të Bennett Yamina. Ata do të kenë gjithashtu nevojë për mbështetjen e jashtme të një partie të vogël i slamike të quajtur Lista e Bashkuar Arabe në mënyrë që të jenë në gjendje të kenë një shumicë qeverisëse në parlamentin e Izraelit, Knesset. Koalicioni i ri nuk do të trajtojë qenësisht shumë prej çështjeve më të ngutshme me të cilat përballet Izraeli, veçanërisht në marrëdhëniet izraelite me palestinezët.

Por në fjalimin e tij të dielën, Bennett tha se ai është i gatshëm të ulet me partitë me pikëpamje të kundërta ideologjike me të tijat në mënyrë që të parandalojë Izraelin të kalojë një raund të pestë të zgjedhjeve në pak më shumë se dy vjet. Besohet gjerësisht se si pjesë e marrëveshjes, Bennett do të shërbejë i pari si Kryeministër, i ndjekur nga Lapid. Tani Lapid duhet të nënshkruajë zyrtarisht marrëveshje koalicioni me parti të ndryshme përpara se të paraqesë qeverinë e tij të re Presidentit izraelit Reuven Rivlin. Atëherë Knesset duhet të votojë dhe miratojë qeverinë e re para se të betohet zyrtarisht, transmeton lexo.com.al.

Përtej humbjes së rolit të tij si udhëheqës i qeverisë së Izraelit, Netanyahu përballet ndoshta me një k ërcënim edhe më të madh nëse qeveria e re bën betimin: një g jyq në proces me a kuza të r yshfetit, m ashtrimit dhe prishjes së besimit. Netanyahu ka mohuar të gjitha a kuzat, duke i përshkruar ato si një gj ueti sh trigash nxitur nga media kundër tij. Ai këmbëngul se dëshiron që çështja të vijojë në rrjedhën e saj, i sigurt se do të s hembet. Por analistët politikë thonë se duke qëndruar në pushtet, Netanyahu mund të shmangë ndjekjen p enale dhe kohën e mundshme të bu rgimit duke caktuar një prokuror të ri të përgjithshëm, ose duke ndikuar në emërimin e disa gjykatësve që mund të ndikojnë në gjykimin e tij. Kr itikë të tjerë të udhëheqësit izraelit thonë se ai dëshiron të miratojë një ligj të ri për imunitetin që do të mbronte një kryeministër aktiv nga p aditja. Ndërsa duket se Bennett dhe Lapid kanë mbështetjen e mjaftueshme për të qenë në gjendje të formojnë një qeveri të re dhe të rr ëzojnë Netanyahu pas 12 vitesh rresht në pushtet, qeveria e tyre e re është ende disa hapa larg.

Dhe nëse historia politike izraelite mund të përdoret si një udhëzues, gjërat mund të ndryshojnë shpejt dhe në mënyrë d ramatike. Qeveria e re qëndron mbi një litar të hollë, vetëm disa d efekte mund të rr ëzojnë shanset e tyre. Një k olaps i ar mëpushimit me mi litantët e udhëhequr nga Hamas në Gaza, ose një su lm te rrorist mund të ndryshojë gjithashtu plotësisht llogaritjet. Siç nënvizoi redaktori i Times of Israel David Horovitz të dielën, Netanyahu është konsideruar si i mb aruar shumë herë më parë, vetëm për të mbijetuar. Horovitz tha se “Koha për të thënë se kjo është e vërtetë do të jetë vetëm kur të votohet dhe të numërohen votat dhe Netanyahu të mos jetë udhëheqës i koalicionit. Ne nuk jemi akoma atje, me sa duket jemi shumë afër kësaj por nuk jemi akoma atje”./CNN/Lexo.com.al/e.c.