Nga Laurens Cerulus/ Portugalia dëshiron të jetë edhe një herë një fuqi detare – por këtë herë fokusi i saj qëndron nën det. Zyrtarët lançuan të martën EllaLink, një kabëll nëndetëse interneti 6,000 kilometra që lidh Sines të Portugalisë me Fortaleza në Brazilin verilindor. Ministri i Ekonomisë dhe Tranzicionit Dixhital i Portugalisë Pedro Siza Vieira tha në eventin lançues se “Detet e Portugalisë lidhën Evropën me pjesën tjetër të botës në një periudhë në histori. Tani, në një paradigmë më dixhitale, ne shohim ende se sa i rëndësishëm mbetet pozicioni ynë”.

Projekti kabllor është një pjesë kryesore e planit të Evropës për të fituar më shumë kontroll mbi trafikun global të internetit. Kjo vjen mes t ensioneve se kush kontrollon kabllot e të dhënave nëndetëse të globit – të njëjtën javë gazetat evropiane raportuan se shërbimet e inteligjencës amerikane kishin marrë mbështetjen e Danimarkës për të vëzhguar të dhënat që kalojnë nëpër kabllo të tillë, duke përfshirë komunikimet e politikanëve kryesorë evropianë. Rrjetet nënujore trajtojnë pjesën më të madhe të trafikut të të dhënave në botë, duke i bërë ato thelbësore që shërbimet e internetit dhe shërbimet dixhitale të funksionojnë normalisht dhe me besueshmëri. Ndërsa trafiku global i të dhënave është rritur, gjigandët e teknologjisë amerikane si Google dhe Facebook kanë investuar miliarda në rritjen e kapacitetit dhe Kina ka ndërhyrë gjithashtu në ndërtimin e rrjeteve të saj, transmeton lexo.com.al.

Ligjvënësit në Parlamentin Evropian duan të vendosin kërkesa të reja të sigurisë kibernetike për operatorët kabllorë në një përpjekje për të shmangur p ërgjimet dhe s abotimet nga vendet si Rusia. Zyrtarët kombëtarë po kërkojnë gjithashtu të marrin përsëri kontrollin e rrjeteve, duke përfshirë mbështetjen e prodhuesit të vetëm të Evropës në shkallë të gjerë të teknologjisë, gjigandit të telekomunikimeve finlandeze Nokia, i cili kr dhe vendosi kabllon. Lidhja EllaLink “do të jetë e sigurt, do të jetë e shpejtë dhe nëse jemi seriozë për ta bërë këtë dekadë dixhitale, kjo është saktësisht lloji i projektit në të cilin duhet të investojmë” tha Pekka Lundmark, CEO i Nokia.

Kina po bën përparime në zhvillimin e teknologjisë. Kompania kineze HMN Tech, e cila ka Huawei midis aksionerëve të saj, po zhvillon ndërkohë lidhje nëndetëse që lidhin Evropën (përmes Francës) me Afrikën dhe Azinë Jugore përmes Kinës. Ajo ka tërhequr vëmendjen e zyrtarëve perëndimorë të sigurisë, të cilët po shikojnë gjithnjë e më shumë kabllot nënujore. Administrata Trump i bëri kabllot një pjesë të strategjisë së saj të Rrjetit të Pastër për të ndaluar përdorimin e teknologjisë kineze në sektorë k ritikë, transmeton lexo.com.al. 

Në një deklaratë të përbashkët të nënshkruar në mars, 25 vende të BE, plus Islanda dhe Norvegjia, miratuan një plan për të markuar kabllot si infrastrukturë k ritike – e cila u kërkon atyre të rrisin mbrojtjen e tyre kibernetike. Vendet u zotuan gjithashtu të përshkruajnë se si dhe ku rrjedhin të dhënat brenda dhe jashtë Evropës përmes kabllove nëndetëse, të identifikojnë sistemet që kanë nevojë për zëvendësim dhe të dalin me një plan për të trajtuar rr eziqet e sigurisë. Kablli EllaLink është i pari që lidh Evropën dhe Amerikën Latine. BE dhe Brazili shpresojnë se do të nxisë zhvillimin e qendrave të clouds dhe shërbimeve të të dhënave përreth vendeve të kabllove në Sines dhe Fortaleza./Politico.eu/Lexo.com.al/e.c.