HIV (virusi i mungesës së imunitetit njerëzor) është një virus që sulmon qelizat e rëndësishme që ndihmojnë trupin të luftojë sëmundjen dhe infeksionin. Nëse HIV nuk trajtohet, mund të çojë në AIDS (sindromi i mungesës së imunitetit të fituar), një gjendje kronike, potencialisht e rrezikshme për jetën. Sot, njerëzit që jetojnë me HIV mund të jetojnë aq kohë sa bashkëmoshatarët e tyre që nuk kanë HIV, por me kusht që të marrin trajtimin e duhur me ilaçe HIV (të quajtur terapi antiretrovirale ose ART).

Aktualisht, parandalimi i HIV kryesisht përqendrohet në ndërhyrje të sjelljes dhe biomjekësisë të tilla si rrethprerja mjekësore vullnetare e meshkujve, përdorimi i prezervativëve dhe ilaçe anti-retrovirale të përdorura para ekspozimit. Por vaksinat shihen si një mjet i fuqishëm për të kontrolluar dhe përfunduar HIV globalisht. Ndërsa nuk ka ende një vaksinë të licencuar kundër HIV, një vaksinë e sigurt dhe efektive parandaluese e HIV nuk është shumë larg.

Shkencëtarët në Universitetin e Oksfordit kanë filluar provën klinike të Fazës I të një kandidati të ri për vaksinat HIV në MB. Vaksina e quajtur HIVconsvX është një vaksinë mozaiku që mund të synojë një gamë të gjerë të varianteve të HIV-1, që do të thotë se është potencialisht e zbatueshme për llojet e HIV në çdo rajon gjeografik. Prova klinike e Fazës I do të vlerësojë sigurinë, tolerancën dhe imunogjenitetin e vaksinës, tha Universiteti në një deklaratë.

Fillimisht, 13 të rritur të shëndetshëm, negativë në HIV, të moshës 18-65 vjeç të cilët konsiderohet se nuk janë në rrezik të lartë të infeksionit, do të jepet një dozë e vaksinës e ndjekur nga një dozë tjetër përforcuese në katër javë.

Rezultatet e gjyqit pritet të dalin në Prill 2022. Gjyqe të ngjashme janë planifikuar gjithashtu në Evropë, Afrikë dhe SH.B.A.

Si ndryshon nga kandidatët e tjerë të vaksinave HIV

Ndryshe nga shumica e kandidatëve për vaksina HIV që induktojnë antitrupa të gjeneruar nga qelizat B, HIVconsvX indukton qelizat T të fuqishme të sistemit imunitar, patogjen që shkatërron. Kështu, ai synon rajonet e prekshme të HIV.

“Arritja e mbrojtjes kundër HIV është jashtëzakonisht sfiduese dhe është e rëndësishme që ne të shfrytëzojmë potencialin mbrojtës të të dy antitrupave dhe krahëve të qelizave T të sistemit imunitar,” tha Paola Cicconi, Anëtar i Lartë i Kërkimeve Klinike në Institutin Jenner, siç citohet nga IANS.

Sipas studiuesit kryesor Tomas Hanke, Profesor i Imunologjisë së Vaksinave në Institutin Jenner në Oksford, ata gjithashtu do të vlerësojnë këtë strategji të re të vaksinave në njerëzit që jetojnë me HIV.

Covid-19 mund të shkaktojë vdekje shtesë të lidhura me AIDS

Dëshmitë aktuale sugjerojnë që njerëzit me HIV pozitiv kanë një rrezik më të lartë të sëmuren rëndë nga Covid-19. Prandaj, autoritetet shëndetësore rekomandojnë fuqimisht që njerëzit që jetojnë me HIV duhet të vaksinohen për t’u mbrojtur nga Covid-19.