Organizata Botërore e Shëndetësisë paralajmëroi sot kundër ndërprerjes së qasjes në ndihmë humanitare të Afganistanit, që tani kontrollohet nga talebanët, duke paralajmëruar se strukturat shëndetësore mbeten shumë të brishta dhe objektiv i sulmeve.

“Qasja e qëndrueshme në ndihmën humanitare, përfshirë shërbimet thelbësore shëndetësore dhe furnizimet mjekësore, është çështje e mbijetesës për miliona afganë dhe nuk duhet të ndërpritet”, paralajmëroi organizata ndërkombëtare në një komunikatë.

“Muajt ​​e dhunës e kanë dëmtuar shumë sistemin e brishtë shëndetësor afgan, që po përballej me mungesa të pajisjeve thelbësore në mes të pandemisë COVID-19”, shtoi OBSH.

OBSH u bëri thirrje të gjitha palëve të respektojnë dhe mbrojnë civilët, personelin mjekësor, pacientët dhe objektet shëndetësore.

Sipas OBSH-së, midis janarit dhe korrikut, 26 objekte shëndetësore u shënjestruan nga sulmet dhe 12 profesionistë shëndetësorë u vranë, duke e bërë sigurinë e objekteve shëndetësore një “sfidë të madhe”.