Duke promovuar vazhdimisht atë që duhet të hamë, ne shpesh injorojmë ushqimet që, ndërsa janë “bomba ushqimore” të vërteta, përfshihen në dietën tonë të përditshme. Edhe është e vështirë t’i shmangni ato sepse ato nuk janë vetëm të shijshme, por edhe krijojnë varësi.
Sigurisht, kjo nuk do të thotë që ju duhet të privoheni nga shija e shijshme e ushqimit. Ka shumë ushqime alternative nga të cilat mund të zgjidhni që janë të shijshme dhe, në të njëjtën kohë, nuk do të rrezikojnë shëndetin tuaj. Zbuloni se cilat janë këto ushqime shumë të pashëndetshme dhe të përpunuara, në mënyrë që të bëni zgjedhje më të mira ushqimore çdo ditë.
Patate te skuqura-Lehtësia e patateve të ngrira të para-skuqura i ka dhënë një vend në frigoriferin e shumë konsumatorëve vitet e fundit, megjithëse një pjesë mund të përmbajë 8-11 gram yndyrë, 3 gram yndyrë të ngopur, 390-450 mg natrium dhe rreth 160 -190 kalori. Alternativa më e mirë është sigurisht patatet e freskëta, të pjekura ose të ziera, me pak kripë.
Margarina dhe yndyrna gatimi-Nëse margarina që përdorni për bukën tuaj qëndron më vete, kjo është për shkak të yndyrave të ngopura që përmban, të cilat janë më të qëndrueshme se yndyrnat e pangopura, siç është vaji i ullirit. Këto yndyrna duhet të shmangen sepse ato jo vetëm që ju shtojnë peshë, por gjithashtu rrisin nivelet e kolesterolit të keq, rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru. Yndyrnat, të njohura edhe si vajra pjesërisht të hidrogjenizuara, konsiderohen si një nga yndyrnat më të këqija dietike.
Kokoshka në mikrovalë-Kokoshka me shije gjalpi në mikrovalë nuk i detyrohet aromës së tij gjalpit të vërtetë, por aromës kimike diacetyl, të cilën disa prodhues e kanë ndaluar sepse është shoqëruar me rreziqe serioze të frymëmarrjes siç janë bronkiti obstruktiv dhe bronkiti. Pa të gjithë aditivët, do të ishte një meze e lehtë e pranueshme (e pasur me karbohidrate, por e ulët në yndyrë dhe drithëra), por ka shumë kimikate edhe brenda qeses së paketimit për të mbajtur vajrat esenciale.
Mish i përpunuar-Natriumi në produktet e përpunuara të mishit (proshutë, proshutë, hot dog, salcice, ushqime të ftohta) është shumë më i lartë se marrja e rekomanduar dhe sipas ekspertëve, rrit rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare dhe disa forma të kancerit. Shumë prej tyre përmbajnë gjithashtu shumë ruajtës dhe yndyrna dhe kanë pak vlerë ushqyese përfundimtare pasi, veçanërisht për shpendët, ndarja e tyre artificiale nga mishrat e tjerë bëhet nga procese të temperaturës dhe presionit shumë të lartë.
Peshk ton dhe salmon i kultivuar-Shumica e peshqve dhe butakëve janë pjesë e një diete të shëndetshme, pasi ato janë burime të pasura me proteina dhe acide yndyrore omega-3. Shumica përmbajnë merkur, në sasi shumë të vogla. Peshq të tillë si peshku i shpatës dhe peshkaqeni përmbajnë nivele më të larta të merkurit, një neurotoksinë që fajësohet për dëmtimin e trurit dhe sistemit nervor në zhvillim, veçanërisht fetuset dhe fëmijët e vegjël. Mbarështuesit e salmonit ushqejnë peshkun me soje dhe salmoni i kultivuar konsiderohet se përmban nivele jo të shëndetshme të acideve yndyrore dhe PCB (kimikatet industriale kancerogjene të ndaluara).
Ëmbëlsues artificial-Ato mund të kenë pak kalori, por kjo nuk do të thotë se janë të mira për shëndetin tonë. Disa vijnë nga mjalti, shurup panje ose fruktoza (e cila gjendet natyrshëm në fruta). Ekzistojnë pesë ëmbëlsues artificialë që konsiderohen të sigurt për konsum: acesulfame kaliumi, aspartame, neotam, sakarinë dhe sukralozë. Disa zëvendësues të sheqerit mund të lënë një shije të keqe në gojë, por kjo nuk është e vetmja gjë e keqe. Ne i duam ëmbëlsuesit artificialë sepse kanë kalori zero ose të ulëta, por vitet e fundit ato janë vënë në pikëpyetje pasi shoqërohen me probleme të tilla si sindroma metabolike, diabeti i tipit 2 dhe sëmundjet kardiovaskulare.
Salcat dhe erëzat e gatshme-Ato na e bëjnë jetën më të lehtë, por për shkak të përbërësit të tyre bazë, shurupit të misrit, përveç yndyrave dhe aditivëve të pangopur, ato paraqesin shumë rreziqe. Shurupi i misrit është i lirë dhe rrit shijen e produktit përfundimtar. Fakti që këto produkte nuk kanë nevojë të ngrihen në frigorifer shpjegohet me faktin se ato janë plot me kimikate shtesë, konservantë, ngjyra, kripë, yndyrna të këqija dhe sheqer për t’i ruajtur ato.
Pije te lehta-Pijet e buta janë bomba kalorike të sheqerit dhe kanë një pjesë të madhe të përgjegjësisë në epideminë globale të obezitetit në vendet e zhvilluara, si dhe në rritjen e rrezikut të llojeve të caktuara të kancerit, plakjes së parakohshme, çrregullimeve hormonale dhe higjenës së dobët të dhëmbëve. Pavarësisht nëse janë cola dhe pije joalkoolike, pije me kafeinë, pije energjike ose çaj të ftohtë, shumica përmbajnë shurup misri me fruktozë të lartë (prandaj kalori) ngjyra, ruajtës dhe substanca teknike. Përveç kësaj, ata fajësohen për prodhimin e acideve në trup, duke ndryshuar pH natyral alkalik të trupit në një më acid që bëhet më i pranueshëm ndaj viruseve dhe baktereve për shkak të zvogëlimit të mbrojtjes së sistemit imunitar. Uji është gjithmonë zgjidhja më e mirë për hidratimin e trupit.
Ëmbëlsirat e përpunuara-Biskotat, ëmbëlsirat, etj në treg përmbajnë miell të bardhë të përpunuar shumë, sheqer, shurup misri, kripë dhe yndyrna të pangopura dhe vajra të hidrogjenizuar të cilat janë më të lira, zgjasin jetën e produkteve dhe përmirësojnë strukturën e tyre, për fat të keq duke rritur biliare. Enët e gjakut Me Mielli i bardhë ka humbur shumicën e lëndëve ushqyese dhe fibrave gjatë përpunimit, tretet dhe metabolizohet shumë shpejt nga trupi, duke rikthyer shpejt ndjenjën e urisë dhe shoqërohet me një rënie të niveleve të energjisë dhe një ndjenjë lodhjeje. Sheqeri i bardhë i përpunuar ka të njëjtat veti, i cili në sasi të mëdha kontribuon në trashje, prishjen e dhëmbëve dhe rrit rrezikun e sëmundjeve të tjera kronike.
Akullore-Mbëlsira e preferuar verore është gjithashtu e mbushur me yndyrna të ngopura, kalori, sheqer dhe shpesh shurup misri me varësi të madhe fruktoze. Në vend të akullores, zgjidhni kos të ligët me fruta të freskëta sipas dëshirës tuaj ose nëse insistoni, zgjidhni një akullore ose sherbet me pak yndyrë.
Kafshimet e pulave të pjekura-Ato përmbajnë më shumë se 50% yndyrë dhe karbohidrate të këqija sesa proteina të pastra nga pula për shkak të kores. Nëse shtojmë faktin se shumica e tyre janë tashmë të para-skuqur në vaj me yndyrna të pangopura, kuptojmë se është një zgjedhje shumë e pashëndetshme.
Alkooli-Kaloritë “boshe” të alkoolit nuk përdoren nga trupi si energji. Mëlçia detyrohet të zbërthejë alkoolin në acide yndyrore, të cilat grumbullohen dhe përbëjnë një rrezik serioz për mëlçinë dhe qelizat tona të trurit, veçanërisht pas konsumimit të sasive të mëdha.
Drithëra për mëngjes-Në shumë drithërat për mëngjes, vitamina dhe minerale janë shtuar artificialisht të cilat nuk kontribuojnë shumë në vlerën e përgjithshme ushqyese pasi ato nuk metabolizohen lehtë nga trupi. Shumica, si ushqime të përpunuara, janë plot me sheqer dhe shurup misri. Në fakt, nëse ato përmbajnë edhe misër, ka më shumë mundësi të modifikohet gjenetikisht, pasi është shumë më lirë, gjë që është vërtetuar se është veçanërisht e dëmshme.
Ushqim kinez-Shumë pjata në kuzhinën kineze përfshijnë MSG glutamate (monosodium glutamate), një përmirësues i shijes që përdoret në supa, ushqime të përpunuara dhe më shumë. Kimikatet e përfshira në MSG, sipas ekspertëve, rrisin shumë oreksin.
Ëmbëlsirat e gatshme-Konsumimi i shpeshtë dhe i madh i tyre, i bllokon arteriet për shkak të yndyrnave të dëmshme, sheqernave të varur, aditivëve dhe pigmenteve që kontribuojnë në shumë sëmundje veçanërisht tek fëmijët, obeziteti, sëmundjet e zemrës dhe diabeti.