3D Electric powerlines over sunrise

Kompanitë në Bosnjë-Hercegovinë dhe në Serbi kanë marrë njoftimin nga furnizuesit e tyre se çmimi i energjisë elektrike do të rritet deri në 70-135 përqind. Nëse çmimet e reja bëhen realitet, kompanitë do të duhet të ulin prodhimin, të pushojnë punëtorët dhe të rrisin çmimin e mallrave dhe shërbimeve që shesin në treg.

Rritja marramendëse e çmimeve të energjisë elektrike muajt e fundit ka përfshirë të gjithë Evropën, dhe arsyet kryesore janë çmimet e emetimeve të CO2 dhe gazit natyror. Çmimet në shkëmbimet e energjisë aktualisht variojnë nga 90 deri në 200 euro për MWh. Në shkëmbimin e energjisë elektrike serbe SEEPEX, çmimi është rritur me gati 80% që nga fillimi i vitit, dhe çmimi i ditës së parë qëndron në 174 EUR për MWh. Kompanitë në Serbi dhe në Bosnjë dhe Hercegovinë nuk blejnë energji elektrike në shkëmbime, por çmimi nuk është i rregulluar akoma as  për familjet.