Ndërsa kafeja ka shumë përfitime shëndetësore por gjithashtu ka edhe shumw efekte negative pwr organizmin. Një studim i vitit 2021 i botuar në revistën Nutrition Neuroscience zbuloi se marrja e lartë e kafeinës lidhej me vëllim më të ulët të trurit. Sipas Proto Themas, në veçanti ata zbuluan se njerëzit që pinin gjashtë ose më shumë filxhanë kafe në ditë kishin një rrezik 53% në rritje të demencës (humbja e kujtesës).

Kafeja: Në çfarë sasie fillon të ndikojë negativisht në trurin tuaj

Studiuesit nuk janë të sigurt saktësisht pse ekzistojnë këto efekte negative, pasi kafeja është treguar se ka shumë përfitime shëndetësore kur konsumohet në moderim. Edhe pse nuk keni nevojë të hidhni plotësisht pijen tuaj të preferuar, do t’ju duhet të rishikoni konsumimin e saj nëse mbështeteni në më shumë se gjashtë filxhanë çdo ditë. Nëse keni nevojë për kaq shumë kafe për të kaluar ditën, mund të jeni duke përjetuar një gjendje shëndetësore themelore, të tilla si gjumi i pakët ose stresi.

Përfitimet dhe rreziqet shëndetësore të kafesë

Kur konsumohet me masë, kafeja ofron shumë përfitime shëndetësore. Sipas një studimi të vitit 2015 të botuar në revistën Circulation, konsumimi i një deri në pesë filxhanë kafe në ditë mund të rrisë shanset për të pasur një jetë më të gjatë në krahasim me pirjen e paktë ose aspak kafe. Shkencëtarët nuk janë të sigurt pse kafeja mund t’ju ndihmojë të jetoni më gjatë, por kjo mund të jetë për shkak të antioksidantëve, kafeinës dhe përbërësve të tjerë natyralë në pije që mund të përmirësojnë shëndetin kardiovaskular. Kafeja mund të mbrojë edhe nga sëmundja e Alzheimerit dhe të luftojë depresionin.

Megjithatë, mënyra se si e pini kafenë tuaj mund të ketë edhe disa efekte negative në shëndetin tuaj. Shumë njerëz duhet të shtojnë sheqer ose ëmbëlsues në kafe përpara se ta pinë atë. Sipas Healthline, shtimi i sheqerit në kafe në thelb e kthen atë në një ëmbëlsirë që duhet ta shijoni me masë. Sheqeri ka pak ose aspak vlera ushqyese dhe mund të çojë në një sërë problemesh shëndetësore, si shtimi në peshë, diabeti dhe sëmundjet e zemrës, shpjegon Medical News Today. Përndryshe, mund të provoni ta shijoni kafenë tuaj me erëza si kanella ose një ëmbëlsues natyral si stevia.