Ushtarët e parë gjermanë që synojnë të forcojnë krahun lindor të NATO-s do të mbërrijnë në Lituani në fillim të shtatorit.

“Data e përkohshme është 8 shtatori, por mund të ketë ende një lëvizje,” tha ministri lituanez i Mbrojtjes Arvydas Anusauskas për agjencinë e lajmeve SNB.

Sipas raportit, një “element komandues” do të jetë pjesë e kontigjentit të ri. Në vazhdën e pushtimit rus të Ukrainës, Aleanca e Mbrojtjes Perëndimore ka vendosur të forcojë kufijtë e saj lindorë.

Grupet luftarake ekzistuese të NATO-s duhet të zgjerohen në nivel brigade, sipas krerëve të NATO-s.

Gjermania do të udhëheqë një brigadë luftarake me 3 000-5 000 trupa në Lituani, duke përfshirë armë, municione dhe një staf komandues në vend.

Batalioni aktual i NATO-s në Lituani me rreth 1600 trupa ka qenë operacional që nga viti 2017 dhe drejtohet nga Bundeswehr.