Kinemasti, fitues i çmimit Emmy, Bill Butler, i cili u nominua për një Oscar për punën e tij në ‘One Flew Over the Cuckoo’s Nest’ ka vdekur në moshën 101-vjeçare.

Bill Butler ishte drejtor fotografie në shumë filma të famshëm të viteve 1970 , si “The Conversation”, “Grease”, “Ice Castles” dhe mori pjesë në ekskluzivitetin e filmit “Rocky”.

Wilmer S. Butler lindi në Cripple Creek, Kolorado, SHBA, por u rrit kryesisht në qytetin e vogël të kolegjit të Iowa-s, Mount Pleasant. Butler ndoqi Universitetin e Ohio Wesleyan, Kolegjin Iowa Wesleyan dhe Universitetin e Iowa-s, studioi në Shkollën e Elektronikës, por u diplomua me një diplomë në Inxhinieri.

Ai filloi karrierën e tij në industrinë e argëtimit si inxhinier në një stacion radio në Gary, Indiana. Ndihmoi në projektimin dhe ndërtimin e stacioneve të para televizive në filialin e ABC në Çikago dhe më vonë në WGN-TV. Pasi WGN u transmetua, Butler përdori kamerën e drejtpërdrejtë për reklama dhe për programe të prodhuara në vend.

Ndërsa punonte në WGN Butler takoi një të ri William Friedkin, i cili i kërkoi të bëhej kineast në dokumentarin “The People vs. Paul Crump’ i cili kishte të bënte me një të dënuar me vdekje në Illinois. Si rezultat i filmit të vitit 1962, guvernatori ia ndryshoi dënimin me vdekje Crump. Përvoja e filmit e ktheu interesin e Butler nga televizioni në dokumentarë.

Filmi i parë artistik i Butler ishte Fearless Frank i Philip Kaufman në 1967, i ndjekur nga The Rain People (1969) i Francis Ford Coppola-s, me aktorë James Caan dhe Shirley Knight dhe me regji të Jack Nicholson “Drive, He Said” (1971). Butler u nderua me një çmim për arritje jetësore nga Shoqata e Artistëve të Filmit të Amerikës në 2003.