Kievi pritet që së shpejti të hapë aeroportin e tij kryesor ndërkombëtar, pasi Ukraina është bërë gjithnjë e më e fortë gjatë vitit të kaluar dhe tani mund të sigurojë sigurinë e nevojshme për vendndodhjen. Lajmin e dha një ditë më parë shefi i shtabit të Presidentit Zelensky.

Duke folur në Aeroportin Ndërkombëtar Boryspil Andriy Yermak tha në një mbledhje të diplomatëve ndërkombëtarë: “Ky kthim në elementet e paqes është i mundur sepse Ukraina është bërë më e fortë.

“Tani jemi në gjendje të ofrojmë siguri për këtë faqe. Falë forcave tona mbrojtëse dhe miqve tanë, vendeve tuaja. Jam i sigurt se kartat simbolike të imbarkimit që ju dhanë kur hyre sot do të kthehen së shpejti në të vërteta.”- u shpreh ai.

Zëvendësi i Yermak, Andriy Sybiha, vuri në dukje se Boryspil ishte vendi i parë i madh në Ukrainë që u mbyll për shkak të pushtimit në shkallë të plotë të Rusisë dhe do të jetë i pari që do të rihapet sapo të krijohen të gjitha kushtet e domosdoshme.

Në takim morën pjesë përfaqësues të 86 shteteve të huaja dhe tre organizatave ndërkombëtare.

Ata u bënë thirrje të gjitha vendeve që të bëjnë përpjekje për të siguruar një paqe të drejtë në Ukrainë bazuar në parimet kryesore të Kartës së OKB-së dhe u diskutua gjithashtu për rëndësinë e krijimit të një gjykate speciale për krimin e agresionit.

Kujtojmë se diskutimet për hapjen e këtij aeroporti vijnë kur për pak muaj mbushen 2 vite nga pushtimi rus i Ukrainës që nisi në 26 shkurt 2022.