Sëmundja e refluksit gastroezofageal është një çrregullim i tretjes që prekë shumë veta, sidomos afër Krishtlindjeve dhe Vitit të Ri për shkak të ushqimeve të shumta në tryezë.
Shoqata Amerikane e Ushqyerjes dhe Dietetikës ofron këshilla për trajtimin e sëmundjes së refluksit gastroezofageal. Sëmundja e refluksit gastroezofageal është një problem i zakonshëm që lidhet me stilin e jetesës dhe dietën moderne. Urthi dhe ndjesia e pakëndshme e refluksit të acidit në ezofag janë ankesat më tipike të njerëzve me GERD.
“Ushqyerja luan një rol kyç në menaxhimin e GERD. Disa ushqime dhe zakone të të ngrënit mund t’i përkeqësojnë simptomat, ndërsa të tjerat mund të ofrojnë lehtësim dhe të përmirësojnë cilësinë e përgjithshme të jetës”, tha zëdhënësja e shoqatës Julie Stefanski, një dietologe e regjistruar në Baltimore.
Refluksi ndodh kur acidi i stomakut kthehet në ezofag, duke shkaktuar simptoma të tilla si urth, dhimbje gjoksi, nauze ose të vjella.
Për të përballuar shqetësimin, administrohen medikamente që reduktojnë sekretimin e acideve gastrike. Sipas dietologes Julie Stefanski, këshillat më praktike për ata që duan të shmangin GERD janë:
-Shmangni ushqimet që shkaktojnë ose përkeqësojnë simptomat si mente, çokollatë, alkool, kafeinë, ushqime acidike dhe pikante.
-Hani vakte të vogla dhe të shpeshta gjatë ditës për të ulur presionin në stomak dhe ezofag.
-Kufizoni ushqimet me yndyrë dhe yndyrat e shtuara duke zgjedhur proteinat nga mishi pa dhjamë, shpendët, peshku, tofu dhe fasulet, si dhe zierja në avull.
“Duke bërë zgjedhje të informuara dietike dhe duke punuar me dietologun e tyre, të sëmurët mund të fitojnë kontroll më të mirë të simptomave të tyre të GERD dhe të shijojnë një jetë më të rehatshme dhe më të kënaqshme”, përfundoi Julie Stefanski.