Zyrtarët ukrainas që kanë qenë në pushtet në kohën e ish-presidentit ukrainas të lidhur me Kremlinin, Viktor Yanukovych, kanë blerë patundshmëri në Dubai në vlerë të miliona dollarëve.

Aty përfshihen shërbyesit civilë që kanë dështuar t’i deklarojnë këto asete apo të tjerë që janë përballur me akuza për korrupsion, abuzim me pozitë publike apo tradhti, ka gjetur një hulumtim i Skemave, njësitit hulumtues të Shërbimit ukrainas të Radios Evropa e Lirë.

Hulumtimi i Skemave është pjesë e një bashkëpunimi përtej kufijve, të më shumë se 70 mediumeve përreth globit, që kanë analizuar disa të dhëna që kanë rrjedhur dhe të cilat tregojnë në hollësi për pronat në Dubai, për blerjen apo përdorimin e tyre në periudhën 2020-2022.

Në mesin e ish-zyrtarëve ukrainas, gazetarët kanë gjetur në dokumente edhe emrat e ministrit të Yanukovychit për Ekologji dhe emrat e shumë ligjvënësve të Partisë së Rajoneve, të udhëhequr prej ish-presidentit Yanukovych, vendimi i të cilit për të ikur prej Ukrainës në kohën e protestave masive më 2014 ka qenë një prej shtysave që kanë rezultuar me aneksimin e Gadishullit ukrainas të Krimesë nga ana e Moskës, dhe më pas nisjen e luftës së Rusisë në Ukrainë, më 2022.

Ndonëse ligjet ukrainase nuk ua parandalojnë shtetasve – përfshirë zyrtarëve shtetërorë – që të blejnë prona të Emiratet e Bashkuara Arabe, organizatat vëzhguese kundër korrupsionit e kanë përmendur që një kohë se ky vend i Gjirit është kthyer në magnet për pasuri të paligjshme.

Tom Keatinge, drejtor i Qendrës për Financa dhe Siguri në Institutin Royal United Services, me bazë në Londër, i ka thënë Radios Evropa e Lirë se Emiratet janë kthyer në një vend ku “paratë janë të sigurta dhe pyetjet janë të pakta”.