Nga Lloyd J. Austin III (Sekretari amerikan i Mbrojtjes)/ Presidenti Biden e bëri të qartë dy javë më parë se diplomacia do të jetë mjeti ynë kryesor për t’u angazhuar me botën dhe duhet të jetë mjeti ynë i parë i zgjedhjes. Në të njëjtën kohë, Presidenti pranon gjithashtu që të gjitha vendimet dhe veprimet tona duhet të realizohen nga një pozicion i fuqisë. Për Departamentin e Mbrojtjes, kjo do të thotë të fusësh një forcë të besueshme, të gatshme për të mbështetur punën e vështirë të diplomacisë. Do të thotë gjithashtu të punojmë ngushtë me aleatët dhe partnerët tanë për të siguruar interesat tona të përbashkëta dhe për të promovuar vlerat tona të përbashkëta jashtë vendit. Ta themi thjesht, ne nuk mund të përmbushim përgjegjësitë tona vetëm dhe as që duhet të përpiqemi.

Ky është mesazhi që unë do t’ua dërgoj të mërkurën homologëve të mi në takimin e ministrave të mbrojtjes të NATO-s. Ne duhet të këshillohemi së bashku, të vendosim së bashku dhe të veprojmë së bashku. Më shumë se shtatë dekada më parë, ne krijuam një aleancë me kombet me të njëjtin mendim për të mbrojtur njëri-tjetrin nga t irania, a gresioni dhe s htypja. Gjatë viteve, Shtetet e Bashkuara dhe aleatët tanë të NATO-s u përshtatën me një peizazh strategjik gjithnjë në ndryshim dhe ne s akrifikuam shumë për të përmbushur parimet e përshkruara në Traktatin e Atlantikut të Veriut, transmeton lexo.com.al.

Ato s akrifica dhe ai përkushtim vazhdojnë. K rizat globale, të tilla si pandemia, ndryshimi i klimës dhe rëniet ekonomike, paraqesin rr eziqe domethënëse që përfshijnë kufijtë tanë. Në shumë vende, g rindjet e brendshme, të sjella nga k orrupsioni, p abarazia dhe p olarizimi, dhe k ërcënimet transnacionale, të tilla si e kstremizmi i d hunshëm dhe organizatat k riminale, k ërcënojnë stabilitetin rreth kufijve të aleancës. Ne ende punojmë drejt një zgjidhjeje politike në Afganistan ndërsa përpiqemi të parandalojmë që ai vend të jetë përsëri një strehë për t erroristët. Ndërkohë, sjelljet ag resive dhe s htrënguese nga k onkurentët strategjikë të guximshëm si Kina dhe Rusia f orcojnë besimin tonë në sigurinë kolektive.

Unë jam një besimtar i patundur se Shtetet e Bashkuara janë më të forta kur punojnë si pjesë e një ekipi. Aleancat dhe partneritetet tona janë përparësi strategjike që askush nga konkurrentët tanë nuk mund të përputhet. Ato u japin shtysë aftësive dhe besueshmërisë unike të misionit që nganjëherë mund të na mungojë vetëm secilit prej nesh. Por ekipet kanë sukses vetëm kur çdo lojtar besohet dhe respektohet. Dhe shokët tanë të aleancës nuk e kanë ndjerë gjithmonë atë respekt. Kjo është arsyeja pse telefonata ime e parë si sekretar i mbrojtjes ishte drejtuar Sekretarit të Përgjithshëm të NATO-s Jens Stoltenberg. Dhe në ditët në vijim, unë bëra telefonata të ngjashme me shumë nga homologët e mi të NATO-s, si dhe me aleatët kryesorë në rajonin Indo-Paqësor dhe partnerët në të gjithë botën, transmeton lexo.com.al.

Doja që ata të dinin se Shtetet e Bashkuara do të udhëheqin përsëri. Doja që ata të dinin se do të ishim shokë të mirë të ekipit. Siguria kolektive është një përgjegjësi e përbashkët. Ndërtimi i një f orce të gatshme dhe të aftë është e lidhur pazgjidhshmërisht me punën tonë me aleatët dhe partnerët tanë. Në të vërtetë, puna nr. 1, për ne dhe për aleancën e NATO-s, është të parandalojë k onfliktin. Nëse ai parandalim d ështon, ne duhet të jemi të përgatitur të l uftojmë dhe të fitojmë. Ne nuk duhet të largohemi nga diskutimet dhe negociatat e vështira, por të domosdoshme për të çuar përpara interesat tona të përbashkëta të sigurisë. Për NATO-n, paraqitja e një parandalimi dhe mbrojtjeje të besueshme kërkon që të gjithë ne të investojmë në forcat dhe aftësitë e kombeve tona siç u premtua gjatë Samitit të Uellsit në 2014 – ose, siç shprehet Stoltenberg, “paratë e gatshme, aftësitë dhe kontributet” e nevojshme për gatishmërinë e aleancës.

Viti 2021 do të shënojë vitin e shtatë radhazi që aleatët tanë të NATO-s kanë rritur shpenzimet e tyre totale të mbrojtjes. Është z emëruese të shohësh shumë prej tyre duke përmbushur ose tejkaluar detyrimet e tyre, edhe pse rritjet e mëtejshme janë thelbësore për disa për të arritur nivelin e duhur. Ne e pranojmë që secili komb përballet me p resione të panumërta kur bëhet fjalë për shpenzimet për sigurinë. Secili duhet të përputhë burimet e tij me strategjinë dhe politikat kombëtare. Në drejtimin e Presidentit, ne po kryejmë një rishikim të sjelljes globale që do të na ndihmojë të bëjmë pikërisht atë. Por ne nuk po tërhiqemi nga Evropa. Në të vërtetë, ne tashmë kemi ndalur tërheqjet e paralajmëruara më parë të forcave amerikane në Gjermani. Dhe çdo vendim që marrim si rezultat i rishikimit tonë do të merret në konsultim të ngushtë me aleatët dhe partnerët tanë./TheWashingtonPost/Lexo.com.al/e.c.