Volodymyr Zelensky, Presidenti ukrainas biseda telefonike e të cilit me Presidentin Donald Trump çoi në fajësimin e parë të z. Trump, ende nuk ka marrë një telefonatë nga Presidenti Biden. Por vonesa nuk ka asnjë lidhje me përpjekjen k orruptive të z. Trump për ta detyruar z. Zelensky të gërmoj informacione n egative mbi z. Biden. Në vend të kësaj, administrata e re e SHBA po kërkon ta nxisë z. Zelensky të trajtojë k orrupsionin endemik të vendit të tij – diçka që është jetike për stabilizimin e ekonomisë së saj dhe ruajtjen e pavarësisë së saj të brishtë nga Rusia.

Z. Zelensky, një ish-aktor dhe krejtësisht i ri në politik, u zgjodh në 2019 me një premtim për t’u kundërvënë oligarkëve, gjyqtarëve të p isët dhe rrjeteve m afioze që kanë pllakosur Ukrainën që kur ajo fitoi pavarësinë nga Bashkimi Sovjetik. Por vitin e kaluar ai u tërhoq, duke pushuar nga puna reformatorët në kabinetin e tij dhe presidentin e bankës qendrore dhe duke ngecur reformat gjyqësore dhe veprimet kundër oligarkëve. Në veçanti, z. Zelensky u përpoq të përballej me Ihor Kolomoisky, manjatin, rrjeti televiziv i të cilit e çoi atë në presidencë, transmeton lexo.com.al.

Bll okimi në fjalë ka bërë që Fondi Monetar Ndërkombëtar të mbajë disbursimet në një marrëveshje kredie prej 5 miliard dollarësh, pa të cilën Ukraina mund të mos jetë në gjendje të bëjë pagesa b orxhi më vonë këtë vit. Ajo ka t razuar gjithashtu mbështetësit e Kievit në Shtetet e Bashkuara, të cilat mbeten aleati më i rëndësishëm i Ukrainës pavarësisht t razirave të futura në marrëdhënie nga z. Trump. Ndihma u shtarake amerikane ka ndihmuar në parandalimin e a gresionit të mëtejshëm kundër Ukrainës nga Rusia, e cila p ushtoi dhe a neksoi Krimenë dhe ende k ontrollon një pjesë të Ukrainës lindore.

Z. Biden ishte një mbështetës i fortë i pavarësisë së Ukrainës si Zv/President duke vizituar vendin dhe duke kërkuar shkarkimin e një prokurori të k orruptuar të shtetit. Administrata e re po rinovon atë politikë pro-reformës: Në një telefonatë me ministrin e jashtëm të z. Zelensky muajin e kaluar, Sekretari i Shtetit Antony Blinken “theksoi rëndësinë për Ukrainën që të mbajë progresin në l uftën kundër k orrupsionit dhe zbatimin e sundimit të ligjit dhe reformave ekonomike”, sipas një deklarate zyrtare. Javën e kaluar, administrata ndoqi duke s anksionuar z. Kolomoisky për shkak të k orrupsionit, duke dërguar një mesazh të pagabueshëm në lidhje me pritëshmëritë e saj, transmeton lexo.com.al.

Z. Zelensky, i cili me të drejtë i r ezistoi p resionit të z. Trump për favore politike, duket se po përpiqet t’i përgjigjet z. Biden. Ai ndërmori veprime kundër një oligarku të fuqishëm, pro-rus, duke mbyllur rrjetet televizive që oligarku k ontrollonte. Ai është përpjekur të shtyjë një reformë të rëndësishme gjyqësore përmes parlamentit. Dhe autoritetet hapën çështje p enale kundër tre ish-zyrtarëve në një bankë që z. Kolomoisky dikur kontrollonte dhe nga e cila pretendohej se janë plaçkitur 5,5 miliardë dollarë.

Zyra e z. Zelensky lëshoi ​​një deklaratë në përgjigje të s anksionit të SHBA, duke thënë se “Ukraina është mirënjohëse për të gjithë partnerët e saj për mbështetjen” në “b etejën me oligarkët”. Por Presidenti duhet të tregojë angazhim më të madh për atë l uftë. Ai duhet të kërkojë reforma në drejtësi, të rivendosë pavarësinë në bankën qendrore dhe të përjashtojë çdo veprim për të dobësuar Byronë Kombëtare Anti-Ko rrupsion. Ai duhet të ndahet pa mëdyshje me z. Kolomoisky dhe të mbështesë a kuzat p enale kundër tij. Pasi i mbijetoi një Presidenti të SHBA i cili kërkoi ta k orruptojë atë, z. Zelensky ka mundësinë tani të krijojë një partneritet me z. Biden që mund të çojë përpara me vendosmëri përpjekjen e Ukrainës për t’u çliruar nga Rusia dhe për t’u bashkuar me Perëndimin demokratik. Ai duhet ta kapë atë./TheWashingtonPost/Lexo.com.al/e.c.