I përballur me d emonstrata masive në qytetet ruse dhe një p rotestë të fuqishme ndërkombëtare, Presidenti rus Vladimir Putin lehtësoi – paksa – p ersekutimin e tij ndaj liderit të opozitës Alexei Navalny. Aktivisti i b urgosur dhe me s ëmundje të rëndë u transferua në një spital javën e kaluar dhe u ekzaminua nga një ekip mjekësh civilë, duke e bërë atë të përfundonte një g revë urie që k ërcënonte ta v riste. Por z. Putin nuk e ka ndryshuar qëllimin e tij për të s htypur lëvizjen e z. Navalny, më e fuqishmja me të cilën është përballur gjatë dy dekadave në pushtet. Përkundrazi: R egjimi i z. Putin po lëviz tani për të miratuar masa s htypëse më gjithëpërfshirëse dhe më të ashpra se gjithçka që është parë në Rusi që nga shembja e Bashkimit Sovjetik.

Të hënën, një gjykatë në Moskë miratoi kërkesën e një prokurori për të pezulluar aktivitetet nga selia e z. Navalny dhe gati 40 zyra rajonale në të gjithë Rusinë, si dhe YouTube, Instagram dhe faqet e tjera të mediave sociale. Hapi i ardhshëm ka të ngjarë të përcaktojë lëvizjen si “e kstremiste”, duke e vendosur atë në të njëjtën kategori me al-Kaidën dhe organizatat e tjera terr oriste. Kjo do të nënkuptojë që qindra punonjës që punojnë në zyra – dhjetëra prej të cilëve u arr estuan gjatë fundjavës – mund të d ënohen me b urgim nga gjashtë deri në 10 vjet, ndërsa qindra mijëra njerëz që kanë kontribuar me para, kanë shpërndarë videot, kanë nënshkruar peticione ose punuar në fushatat zgjedhore lokale do të rr ezikojnë burgun për veprime të mëtejshme. Siç Robyn Dixon i The Post raportoi, edhe shitja e magneteve të frigoriferëve ose veshja e bluzave me parullën e z. Navalny – “Rusia do të jetë e lumtur” – mund të nxisë ndjekjen p enale, transmeton lexo.com.al.  

G oditja nuk është e k ufizuar tek z. Navalny. Autoritetet po kërkojnë të heshtin gjithashtu gazetarët e pavarur, duke përfshirë ata që punojnë për Radio Free Europe/Radio Liberty të sponsorizuar nga SHBA dhe faqen e pavarur Meduza. Atyre u është kërkuar të botojnë mohime të gjëra duke etiketuar veten si agjentë të huaj me çdo raport të lajmeve dhe madje edhe postime në blogje. Nëse ata nuk pranojnë ta zbatojnë këtë, si RFE/RL, rezultati është rritja e gjobave dhe ndjekja pe nale e mundshme.

Nuk ka dyshim pse z. Putin ka përdorur këto masa, sepse prokurori i tij i shqiptoi ato në gjykatë. Ai citoi hetimet e k orrupsionit të z. Navalny, të tilla si një raport mbi një pallat të madh të ndërtuar për z. Putin që ka mbledhur më shumë se 116 milion shikime në YouTube; d emonstratat masive, të cilat kanë sjellë qindra mijëra rusë të zakonshëm në rrugët e qyteteve anembanë vendit; dhe koordinimin e kandidatëve të opozitës në zgjedhje, që ka çuar në disa rezultate të t urpshme për partinë në pushtet në votat lokale. Asnjë nga veprimet e z. Navalny nuk ka qenë të d hunshme ose a ntidemokratike. Përkundrazi, qëllimi i tij është të ndryshojë rrëshqitjen e Rusisë në a utokraci nën z. Putin, transmeton lexo.com.al.

Por z. Putin nuk mund të tolerojë m ospajtimin paqësor; ai ka frikë se kjo do të çojë në një nga “r evolucionet me ngjyra” që kanë rr ëzuar d iktatorët në Ukrainë, Gjeorgji dhe ish republika të tjera sovjetike. R egjimi i tij është themeluar mbi një p laçkitje masive të burimeve, nga ai vetë dhe një rreth miqsh, që hetimet e z. Navalny kanë bërë shumë për t’i ekspozuar, dhe kështu duke i rr ezikuar. Ai u përpoq të v riste z. Navalny verën e kaluar, duke dërguar policinë sekrete për t’i injektuar një agjent kimik të ndaluar. Tani, ai kërkon të fr ikësojë rusët që të braktisin mbështetjen e tyre për lëvizjen duke i kë rcënuar ata me dë nime me burg. Le të shpresojmë që taktika e re, si he lmimi, të dë shtojë; nëse po, di ktatorit do t’i mbeten pak karta për të luajtur./TheWashingtonPost/Lexo.com.al/e.c.