Presidenti Biden u zotua se do t’i jepte fund refuzimit të pafalshëm të ish presidentit Donald Trump për ta mbajtur Rusinë përgjegjëse për ndërhyrjen në zgjedhjet e SHBA, duke hakuar agjencitë qeveritare dhe, me shumë mundësi, duke sponsorizuar su lme ndaj ushtarëve dhe diplomatëve amerikanë. Të enjten, z. Biden veproi – në një mënyrë qartazi të matur. Shtëpia e Bardhë njoftoi dë bimin e 10 diplomatëve rusë dhe sa nksione ndaj një numri ndërmarrjesh dhe individësh. Por kjo nuk synonte themelet e fuqisë së Vladimir Putin dhe kështu bëri më pak sesa mund të kishte bërë për të parandaluar aktivitetet dashake qëse të z. Putin.

Administrata i quajti sa nksionet e reja “gjithëpërfshirëse” dhe krahasuar me hapat e ina tosura të ndërmarra më parë nga z. Trump, ato ishin të tilla. Por grushtat u rezervuan. Bankat amerikane u ndaluan të blinin borxh rus të emërtuar në rubla, por vetëm në tregun primar; investitorë të tjerë ndërkombëtarë ka të ngjarë të blejnë ende bono ruse duke ditur që ato mund të rishiten në institucionet amerikane. Gjashtë firma kibernetike ruse u vunë në shënjestër, të gjitha këto kanë lidhje të ngushta me ush trinë ose agjencitë e inteligjencës. Por firmat ruse të energjisë dhe mineraleve që sjellin pjesën më të madhe të fitimeve të huaja të vendit mbetën të paprekura – ashtu siç edhe disa dhjetëra oligarkë që mbështesin re gjimin dhe administrojnë pasurinë personale të z.Putin, transmeton lexo.com.al.

Administrata nuk iu përgjigj aspak pretendimeve më serioze në lidhje me Rusinë: se ajo pagoi shpërblime për vr asjen e us htarëve amerikanë në Afganistan dhe sponsorizoi su lmet misterioze që pl agosën rëndë diplomatët dhe spi unët amerikanë në Moskë, Havanë dhe Kinë. Zyrtarët shpjeguan se kishin besim të ulët deri të moderuar në lidhje me operacionin në Afganistan, ndërsa Drejtori i CIA-s William J. Burns i tha Kongresit të mërkurën se ai po kërkonte ende të “arrinte në fundin” e pla gosjeve të oficerëve dhe diplomatëve. Mungesa e ndonjë përgjigje, nëse vazhdon kështu, do ta bëjë të qartë.

Zyrtarët e Shtëpisë së Bardhë thanë që paketa u kalibrua me kujdes me shpresën që administrata e Biden-it të mund ta nxisë z. Putin të bashkëpunojë në disa fusha. Dikush nga administrata u tha gazetarëve se politika amerikane, “do të përfshijë një përzierje pre sioni të konsiderueshëm dhe gjetjen e mënyrave për të punuar së bashku” – një pikë e nënvizuar nga sugjerimi i z. Biden për zhvillimin e një Samiti gjatë bisedës telefonike me z. Putin të martën. Në teori, politika me dy drejtime ka kuptim. Por moderimi i SHBA vjen në një moment kur z. Putin po vepron në mënyrë më luf tarake se kurrë. Në javët e fundit, Rusia ka grumbulluar dhjetëra mijëra trupa në kufijtë e Ukrainës ndërsa kë rcënon me një lu ftë që do të “sh katërronte” vendin. Ndërkohë, re gjimi duket se po vr et ngadalë kund ërshtarin kryesor të Putin-it, Alexei Navalny, në një b urg, transmeton lexo.com.al.

Ndoshta z. Putin do të reagojë ndaj përmbajtjes relative të z. Biden me disa masa të tijat. Nëse ai tërheq trupat nga Ukraina dhe liron z. Navalny, siç kanë bërë thirrje Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj, iniciativa e administratës do të gjykohet një sukses. Nëse udhëheqësi rus heq dorë nga këto masa që nuk kanë asnjë efekt mbi bazën e tij të pushtetit dhe vazhdon të kërkojë min imin e ekonomisë, sistemit politik dhe aleancave të SHBA-së, administrata e Biden do të duhet të jetë e gatshme për sa nksione të reja – që përmbajnë më shumë k afshime sesa lehje./TheWashingtonPost/Lexo.com.al/e.c.