Udhëtimet ajrore, ashtu si transaksionet financiare ose drejtimi i autostradave, rregullohen nga rregulla komplekse për sigurinë. Kur udhëheqësi i fortë i Bjellorusisë, Alexander Lukashenko, urdhëroi një fluturim civil pasagjerësh që të devijohej të mërkurën për në Minsk për të kapur një gazetar të opozitës që ndodhej në bord, ai i shkatërroi në mënyrë të pa mend ato rregulla. Është koha t’i përgjigjemi me forcë këtij diktatori dinak dhe dashakeqës.

Qeveria e z. Lukashenko transmetoi një raportim të rremë për një bombe tek ekuipazhi i Ryanair Flight 4978 ndërsa po fluturonte mbi Bjellorusinë për në Vilnius, Lituani. Më pas, Bjellorusia ngriti një avion luftarak MiG-29 për të kapur aeroplanin, duke e detyruar atë të ulej, ku gazetari 26-vjeçar Roman Protasevich u arrestua. Z. Protasevich bashkë-themeloi Nexta, një kanal në platformën e mediave sociale Telegram që është bërë një burim kryesor i lajmeve në lidhje me opozitën ndaj z. Lukashenko, i cili vodhi zgjedhjet presidenciale gushtin e kaluar për të zgjatur qeverisjen e tij, duke shkaktuar protesta masive dhe një shtypje, transmeton lexo.com.al.

Me kërcënimin e rremë për një bombë, qeveria e z. Lukashenko shkeli Konventën e Montrealit të vitit 1970 për Përmbajtjen e Akteve të Paligjshme Kundër Sigurisë së Aviacionit Civil, të cilën Bjellorusia e ka ratifikuar. Aty thuhet: “Një person kryen një shkelje nëse në mënyrë të paligjshme dhe me dashje… komunikon informacion të cilin ai e di se është i rremë, duke rrezikuar kështu sigurinë e një avioni gjatë fluturimit”. Z. Lukashenko shkeli gjithashtu potencialisht kushtet e Konventës së Çikagos, rregullat themeluese të pas Luftës së Dytë Botërore të aviacionit ndërkombëtar, të cilat thonë se “në rast të pengimit, jeta e personave në bord dhe siguria e avionëve nuk duhet të rrezikohen”.

Z. Lukashenko fut pafytyrësisht hundët e tij në të gjitha ato vende që respektojnë një rend të bazuar në rregulla, një sfidë e drejtpërdrejtë për Bashkimin Evropian – fluturimi ishte midis Greqisë dhe Lituanisë, dy shtete të BE – dhe një fyerje për Shtetet e Bashkuara dhe të tjerët që besojnë në demokraci, shtetin e së drejtës dhe lirinë e shprehjes. Z. Lukashenko dhe mbrojtësi i tij, Presidenti Vladimir Putin i Rusisë, nuk u intereson aspak demokracia ose vlerat thelbësore të saj. Metodat e tyre kundër kundërshtarëve janë rrëmbimet, vrasjet, helmimet dhe frikësimet, brenda dhe gjithnjë e më shpesh jashtë vendit, transmeton lexo.com.al.

Të hënën, duke vepruar me shpejtësi dhe korrektësi, të gjithë 27 udhëheqësit e BE lëvizën për të izoluar Bjellorusinë, duke rënë dakord që të ndalojnë linjat ajrore të tyre të fluturojnë mbi vendin dhe të ndalojnë kompaninë ajrore kombëtare të Bjellorusisë nga hapësira e tyre ajrore dhe aeroportet. Administrata e Biden duhet të konsiderojë vendosjen e një raundi të ri sanksionesh nga ata të autorizuar nga Kongresi që synojnë personat që kryejnë shtypje në Bjellorusi. Sanksionet e mëparshme amerikane nuk kanë bërë asgjë për të ndryshuar trajektoren e z. Lukashenko; është koha për të gjetur disa që do të dhembin. Mbështetja për kanale të pavarura dhe gazetarë për të transmetuar të vërtetën te njerëzit e Bjellorusisë – siç po bënte z. Protasevich – duhet të rritet, ndërsa rrjetet financiare dhe oligarkët që mundësojnë z. Lukashenko duhet të vihen në shënjestër.

Si sundimtar, z. Lukashenko i ngjan një shoferi që ecën çmendurisht poshtë një autostrade në korsinë e gabuar me një peng në sediljen e pasme. Z. Protasevich u shfaq në një video të stisur 29 sekondëshe të postuar në kanalet pro-qeveritare të hënën në mbrëmje, duke thënë se ai ishte në Qendrën e Paraburgimit Nr. 1 në Minsk, ku mbahen shumë të burgosur politikë. Komentet e tij tingëllonin të detyruara dhe ai kishte një mavijosje në ballë. Ai duhet të lirohet dhe Perëndimi duhet t’i përgjigjet sjelljes prej banditi./TheWashingtonPost/Lexo.com.al/e.c.