Nga Shannon Tiezzi/ Kryeministri kinez Li Keqiang dhe Kancelarja gjermane Angela Merkel zhvilluan një video-takim në 28 prill për të bashkë-pritur raundin e gjashtë të konsultimeve ndërqeveritare Kinë-Gjermani. Sipas një njoftimi nga Ministria e Jashtme kineze, dy udhëheqësit dëgjuan raportet e punës Kinë-Gjermani nga 25 departamente të ndryshme, “përfshirë punët e jashtme, ekonominë dhe tregtinë, gjyqësorin, financat, industrinë, transportin, arsimin, shkencën dhe teknologjinë, shëndetësinë, bujqësinë, mbrojtjen e mjedisit dhe sigurimet shoqërore”. Sipas Zyrës së Jashtme Federale të Gjermanisë, bisedimet vunë një theks të veçantë, jo çuditërisht, në s fidat globale të pandemisë COVID-19 dhe ndryshimit të klimës. Dy palët nënshkruan një numër marrëveshjesh, përfshirë një mbi bashkëpunimin klimatik, pas konsultimeve. Bisedimet, të zhvilluara për herë të parë një dekadë më parë, janë një dëshmi e thellësisë dhe gjerësisë së marrëdhënieve Kinë-Gjermani. Por ky raund erdhi në një moment të t ensionuar për marrëdhënien, ndërsa Bashkimi Evropian po rishikon politikën e tij për Kinën mes rritjes së k onkurrencës Kinë-SHBA.

Li shfrytëzoi rastin për të theksuar se “Kina dhe Gjermania janë partnerë strategjikë të gjithanshëm dhe bashkëpunimi fitimprurës është tipari përcaktues i marrëdhënies dypalëshe”. Li tha se “Përballë një pandemie të madhe, bashkësia ndërkombëtare duhet të dërgojë një mesazh të fortë bashkëpunimi dhe të tregojë forcën e unitetit. Kina është e gatshme të kuptojë drejtimin e përgjithshëm të dialogut dhe bashkëpunimit me Gjermaninë”. Por ai e lidhi atë me një listë të gjatë të “kushteve”: “Për sa kohë që dy palët mund të respektojnë interesat thelbësore dhe s hqetësimet kryesore të njëri-tjetrit, të komunikojnë në baza të barabarta pa ndërhyrje në punët e brendshme të njëri-tjetrit, të largojnë dyshimet, ndryshimet e ngushta dhe të përqendrohen në bashkëpunim, do të krijohen kushte të favorshme për dialog dhe bashkëpunim të mëtejshëm”, transmeton lexo.com.al.

Me fjalë të tjera, për të siguruar “kushte të favorshme”, Gjermania do të duhet të ndalojë së foluri për p roblemet në marrëdhënie, veçanërisht çështjet e të drejtave të njeriut brenda Kinës. Sidoqoftë, Merkel bëri p resion për të kundërtën, duke shprehur një dëshirë për dialog të zgjeruar për të drejtat e njeriut, përfshirë Hong Kongun. Takimi në 28 prill pasoi takimin virtual të 21 prillit midis Ministrit të Jashtëm kinez Wang Yi dhe Ministrit të Jashtëm gjerman Heiko Maas, i cili u përqendrua në sigurinë dhe bashkëpunimin e politikës së jashtme. Në njoftimin për bisedën të Zyrës së Jashtme Federale të Gjermanisë kishte një prekje të mbrojtjes, e cila vuri në dukje se “ka një numër k onfliktesh – veçanërisht në lagjen e Kinës – që mund të zgjidhen vetëm me anë të një dialogu të ngushtë dhe konstruktiv me Kinën”.

Në mënyrë të ngjashme, Maas theksoi nevojën për bashkëpunim të vazhdueshëm me Kinën. Ai tha se “Në BE, ne shpesh themi se e shohim Kinën në disa mënyra në të njëjtën kohë: si një partner, një k onkurrent dhe një r ival sistemik. Ne duhet t’i kemi parasysh të tre dimensionet në mënyrë të barabartë. Dhe për të tre dimensionet na duhen linja të forta, të zbatueshme të komunikimit me Pekinin”. Ai theksoi gjithashtu nevojën për dialog “për çështje të v ështira” të tilla si “të drejtat e njeriut dhe sundimi i ligjit”. Përveç këtyre çështjeve, të theksuara nga k riza në Xinjiang, Kina dhe Gjermania përballen me f ërkime për çështjet e aksesit në treg si dhe rolin e Kinës në zhvillimin e teknologjisë k ritike (si rrjetet 5G) në Gjermani. Ndërsa f ërkimet rriten, ka një udhëkryq në proces për lidhjet Kinë-BE gjerësisht, dhe lidhjet Kinë-Gjermani posaçërisht. Kina po përpiqet shumë ta mbajë Gjermaninë dhe BE-në në krah ndërsa r ivaliteti Kinë-SHBA po n xehet. S anksionet e koordinuara në mars midis BE-së, SHBA-ve, Britanisë së Madhe dhe Kanadasë për a buzimet e të drejtave në Xinjiang g oditën shpresat e Kinës. Bisedimet me Gjermaninë janë një shans që Kina të vlerësojë përfitimet e bashkëpunimit – dhe të paralajmërojë kundër formimit të “klikëve” në skenën ndërkombëtare, siç bëri Wang gjatë takimit të tij me Haas, transmeton lexo.com.al.

Duke i shtuar pasigurisë, Merkel është në rrugën e saj të daljes, pas një periudhe 16-vjeçare në pushtet gjatë së cilës ajo investoi mjaft kohë dhe energji në marrëdhëniet Kinë-Gjermani. Merkel ka luajtur personalisht një rol vendimtar në përparësinë e marrëdhënieve me Kinën. Marrëveshja e investimeve Kinë-BE e arritur në fund të vitit të kaluar ishte një përparësi e kahershme për të; nuk është rastësi që njoftimi u bë ndërsa Gjermania mbante Presidencën e radhës të BE. Merkel kishte ëndërruar fillimisht të shpallte marrëveshjen ndërsa priste një samit historik midis Presidentit të Kinës Xi Jinping dhe krerëve të qeverive të BE. Pandemia COVID-19 e përjashtoi atë ide, por Merkel shtyu marrëveshjen e investimit (Fati i tij përfundimtar, megjithatë, është ende i papërcaktuar, pasi përballet me k undërshtime në Parlamentin Evropian).

Tranzicioni politik në Gjermani vjen në një moment vendimtar për qasjen e saj ndaj Kinës. Ashtu si shumica e botës perëndimore, Gjermania ka parë një rritje të dukshme të mendimeve n egative ndaj Kinës gjatë vitit të kaluar, duke arritur rekordin e lartë prej 71 për qind në një sondazh të Pew tetorin e kaluar. Kjo është vetëm dy pikë prapa SHBA, megjithëse Gjermania kishte shumë më shumë të anketuar që zgjodhën opsionin “disi të p afavorshme” (48 për qind, krahasuar me 31 për qind në SHBA) kundrejt opsionit “shumë të p afavorshme”. I njëjti sondazh zbuloi se 78 për qind e gjermanëve “nuk kanë besim te Presidenti kinez Xi Jinping për të bërë gjënë e duhur në lidhje me çështjet botërore”, transmeton lexo.com.al.

Me Gjermaninë gati për zgjedhje, Kina po bëhet një çështje fushate – dhe qeveria e ardhshme mund të jetë më pak e prirur pozitivisht drejt Pekinit sesa Merkel. Të Gjelbrit, aktualisht kryesues në sondazhe, kanë qenë një nga partitë më të hapura për a buzimet e të drejtave të Kinës dhe kë rcënimet e sigurisë kombëtare. Testi i ardhshëm i stresit për marrëdhëniet do të vijë në mes të majit, kur Parlamenti i Gjermanisë do të diskutojë nëse do të bashkohet me numrin në rritje të vendeve që etiketojnë situatën në Xinjiang një g jenocid./TheDiplomat/Lexo.com.al/e.c.