Ndonëse nuk kryen politikën e jashtme të BE-së dhe nuk miraton s anksione, eurodeputetët shpesh kanë shkuar më larg se BE-ja në k ritikat ndaj Moskës.

Nga Maïa De La Baume/ David Sassoli nuk i hartoi s anksionet e BE-së kundër Rusisë. Ai nuk ka shkelur në Moskë gjatë kohës së tij si President i Parlamentit Evropian. Dhe zyrtarët pranë tij thonë se ai nuk po planifikonte të shkonte atje së shpejti. Megjithatë të premten e kaluar, Sassoli u ndalua të hynte në Rusi, i përfshirë në një listë me tetë zyrtarë të lartë evropianë që publikoi​​Moska. Disa nga emrat kishin kuptim. Nënkryetari i Komisionit Evropian Věra Jourová, për shembull, ka udhëhequr fushatën e BE-së kundër d ezinformimit rus. Por përfshirja e Sassoli-t ishte disi hutuese. Parlamenti nuk kryen politikën e jashtme të BE – ai është Shërbimi Evropian i Veprimit të Jashtëm (EEAS). Megjithatë, kreu i EEAS, Josep Borrell, nuk ishte në listën e Rusisë. Parlamenti nuk miraton s anksione kundër vendeve të huaja – ky është Këshilli i Bashkimit Evropian. Megjithatë, zyrtarë nga ai organ nuk ishin në shënjestër, gjithashtu.

Megjithatë, nga një perspektivë e PR, ka shumë arsye që Rusia do të shkonte pas Sassoli-t – dhe si rrjedhojë Parlamentit Evropian. Të lirë nga pengesat diplomatike ose burokratike të punës me rusët, eurodeputetët janë relativisht të pakufizuar për të k ritikuar, bërë fjalime a gresive dhe hedhur poshtë Moskën për sjelljen e saj dashakeqëse. Dhe janë këto k ritika me gjemba dhe rezoluta që u derdhen në lajme dhe qarkullojnë në Twitter. Në thelb, është ajo që publiku sheh shpesh duke ardhur nga BE-ja në lidhje me Rusinë. Dhe Parlamenti ka qenë veçanërisht i zëshëm për një çështje që duket në zemër të lëvizjes së Rusisë – he lmimi dhe b urgosja e liderit të opozitës Alexei Navalny. Sergey Lagodinsky, një eurodeputet i Gjelbër gjerman i cili u rrit në Rusi i tha POLITICO se “Në opinionin publik, Parlamenti ka kapur rolin udhëheqës në këtë debat. Është një zë që legjitimohet drejtpërdrejt dhe është më politik, më ambicioz. Ne jemi politikanë më shumë sesa burokratët ose dega ekzekutive”. Ose, siç shprehet Sassoli, ndalimi thjesht nuk kishte të bënte me të. Ai i tha të përditshmes italiane La Stampa të dielën se “Nuk është një çështje personale. Dikush g odet Presidentin për të g oditur Parlamentin”, transmeton lexo.com.al.

Parlamenti Evropian kundër Rusisë

Eurodeputetët kanë g oditur daullen për çështjen e Navalny për muaj me radhë. Gushtin e kaluar, Navalny – kr itiku më i shquar i Presidentit Vladimir Putin i Rusisë – u he lmua ndërsa po fluturonte brenda Rusisë dhe thuajse v diq. BE dhe shumë prej aleatëve të saj ak uzuan me shpejtësi Moskën për orkestrimin e su lmit. Në Parlament, eurodeputetët filluan të su lmonin Kremlinin. Në shtator, eurodeputetët miratuan rezolutën e parë nga tre rezolutat me fjalë të ashpra që d ënojnë Moskën për k eqtrajtimin e saj ndaj Navalny – së pari, për h elmimin e tij, pastaj për arr estimin dhe bu rgosjen e tij. Rezoluta, e mbështetur nga 532 eurodeputetë (nga 705), “d ënon me forcë përpjekjen për v rasje të Alexei Navalny”, dhe nxit Rusinë që “t’i japë fund ng acmimit, fri kësimit, dh unës dhe sh typjes së kundërshtarëve të saj politikë”. Dy muaj më vonë, në nëntor, Parlamenti kërkoi nga vetë Navalny të paraqitej në një takim online të komitetit të tij të punëve të jashtme. Në mbledhje, Navalny u lut për veprimin e BE.

“Është jashtëzakonisht e rëndësishme që rusët të dinë se Evropa në tërësi dhe Parlamenti Evropian nuk do të heshtin për ngjarje të tilla,” u tha ai eurodeputetëve. Në janar, pasi Navalny ishte kthyer në Rusi – vetëm për t’u ndaluar menjëherë për ato që konsideroheshin si ak uza të çuditshme – Sassoli prezantoi një seancë plenare në Bruksel duke u bërë thirrje autoriteteve ruse të lirojnë Navalny. Ai deklaroi se “Arr estimi i tij përfaqëson një sh kelje të të drejtave të njeriut. Dhe ne e mbështesim atë”. Në të njëjtin muaj, 581 eurodeputetë miratuan një rezolutë që u bën thirrje vendeve anëtare të BE të “marrin një qëndrim aktiv” mbi arr estimin e Navalny dhe “të forcojnë ndjeshëm masat ku fizuese të BE-së ndaj Rusisë”. Më 2 mars, BE veproi, duke sa nksionuar disa zyrtarë të lartë rusë. Megjithatë, në fjalime, disa eurodeputetë shkuan më larg sesa vetë BE, duke i bërë thirrje bllokut të p enalizojë oligarkët rusë të lidhur me r egjimin, si dhe anëtarët e rrethit të ngushtë të Putinit – një hap që ata thanë se do të go diste më shumë sesa ndëshkimi i zyrtarëve të qeverisë. Të tjerë u bënë gjithashtu thirrje BE-së dhe vendeve anëtare të saj të braktisin tubacionin e diskutueshëm Nord Stream 2, i cili do të lëvizë gazin natyror midis Rusisë dhe Gjermanisë, transmeton lexo.com.al.

Vetëm javën e kaluar, 569 eurodeputetë miratuan një tekst që kërkonte “lirimin e menjëhershëm dhe të pakushtëzuar të Alexei Navalny”, dë nimi i të cilit është “i motivuar politikisht” dhe “bie ndesh me detyrimet ndërkombëtare të Rusisë për të drejtat e njeriut”. David McAllister, një tjetër eurodeputet gjerman që kryeson komitetin e punëve të jashtme të Parlamentit tha se është kjo sjellje ajo që e vendos Parlamentin në qendër të vëmendjes së Kremlinit. Ndalimi i udhëtimit në Rusi, tha ai, synonte “një institucion të pavarur”, një që “ka qenë dhe mbetet i zëshëm kur bëhet fjalë për çështje të diskutueshme në të gjithë botën”.

Përtej Navalny

Trajtimi i Parlamentit të çështjes Navalny përfaqëson një trend më të gjerë të pickimit të Rusisë gjatë mbretërimit të Putin-it. Në vitet e fundit, eurodeputetët kanë kaluar rezoluta të panumërta që d enoncojnë a neksimin e p aligjshëm të Krimesë nga Rusia në vitin 2014. Ata refuzuan gjithashtu të njohin fitoren e rizgjedhjes së vitit 2020 të liderit a utoritar të Bjellorusisë Aleksandër Lukashenko, një aleat i ngushtë i Putin-it, duke publikuar raportet e m ashtrimit të përhapur. Eurodeputetët kanë përdorur gjithashtu Çmimin vjetor Sakharov për Lirinë e Mendimit për të dërguar mesazhe politike në Moskë. Në vitin 2018, ata i dhanë çmimin Oleg Sentsov, një regjisori ukrainas të filmit që foli për a neksimin e Krimesë nga Rusia. Kohët e fundit, ata i dhanë çmimin opozitës demokratike në Bjellorusi që përpiqet të d ëbojë Lukashenkon. Megjithatë, Sassoli nuk është zyrtari i parë i Parlamentit që u ndalua të udhëtonte në Rusi, transmeton lexo.com.al.

Në vitin 2014, ish-eurodeputetja Rebecca Harms, një k ritike për një kohë të gjatë e Putin dhe bashkëkryetare e të Gjelbërve Evropianë, u ndalua të hynte në Rusi pasi u mbajt në aeroportin Sheremetyevo të Moskës për katër orë. Dhe në 2015, pasi BE vendosi s anksione kundër Rusisë për an eksimin e saj të Krimesë, vendi vendosi një ndalim hyrjeje për 89 qytetarë evropianë, përfshirë Anna Maria Corazza Bildt, një ish-deputete suedeze./Politico.eu/Lexo.com.al/e.c.