Ramazani po mbyllet dhe myslimanët në të gjithë botën do të festojnë Fitër Bajramin.

Kjo ditë shënon fundin e një muaji të agjërimit nga agimi deri në perëndim të diellit, si dhe reflektimin shpirtëror dhe lutjen. Nën rrethana të zakonshme, dita fillon me falje dhe kjo është zakonisht ngjarja kryesore, por ka shumë mënyra të tjera që edhe njerëzit festojnë.

Maswood Ahmed, një anëtar i Këshillit Mysliman të Britanisë, thotë se Bajrami është një festë që bëhet pasi është kryer një nga detyrat më të rëndësishme fetare që është agjërimi i muajit të Ramazanit. Shumë njerëz e festojnë këtë duke kaluar kohë duke shkëmbyer dhurata dhe duke vizituar miqtë dhe familjen.

Ai shton se nuk duhet të habiteni nëse shihni shumë njerëz që përqafohen në rrugë si pjesë e festës së Bajramit.

Ndërsa ka shumë gjëra që njerëzit bëjnë për Bajram, me afërsisht 2 miliardë myslimanë në të gjithë globin. Gjithsesi nuk është për t’u habitur që njerëzit mund të kenë disa mënyra të ndryshme për të festuar Bajramin.

Kurban Bajrami nganjëherë quhet ‘Festa e Sheqerit’, për faktin se ëmbëlsirat janë karakteristikë e kësaj feste. Por vende të ndryshme të botës kanë preferenca të ndryshme.

Turqi-Ëmbëlsirat klasike turke të tilla si Baklava dhe ëmbëlsira u jepen miqve, familjes dhe fqinjëve si një dhuratë gjatë Bajramit, ose Seker Bayrami siç njihet zakonisht në vend.

Iraku dhe Arabia Saudite-Ushqimi i hurmave është një pjesë shumë e rëndësishme si e Ramazanit ashtu edhe e Bajramit, pasi ato janë një meze e lehtë e popullarizuar që hahet në vaktin para agimit, para agjërimit.

Jemen-‘Bint al sahn’ është ëmbëlsira e preferuar e Jemenit. Në anglisht nganjëherë quhet tortë me mjaltë dhe është e mbushur me fara, shkruan BBC.

Traditat e tjera-Ka disa gjëra të Bajramit që njihen në të gjithë botën. Për shembull, një nga pesë shtyllat bamirësia ose Zekati.

Në Bajram, ekziston një lloj specifi bamirësisë e quajtur Zekat al-Fitr, i cili mund të bëhet në fund të Ramazanit.

Sidoqoftë, rekomandohet që kjo të jepet paraprakisht në mënyrë që ata që kanë nevojë të mund të bashkohen në festimin e Bajramit.

Në traditat universale, në disa vende ka disa gjëra të çuditshme. Njëra nga këto është në Afganistan, ku një aktivitet popullor i Bajramit është të pikturosh vezë të ziera dhe të zhvillosh një luftë ushqimore me to, në atë që njihet si Tokhm-Jangi. Të gjithë përfshihen, dhe qëllimi është të thyeni vezën e kundërshtarit tuaj duke e mbajtur tuajën të paprekur.