Nga Mitch Shin/ Që kur Kim Jong Un, udhëheqësi i Koresë së Veriut, nxiti vendin e tij që të jetë i përgatitur njëkohësisht për “dialog dhe k onfrontim” me administratën e re të SHBA-ve gjatë takimit të Partisë së Punëtorëve në pushtet javën e kaluar, Uashingtoni dhe Pyongyang kanë tregtuar interpretime të ndryshme të vërejtjeve të tij. Vërejtjet e tij ishin reagimi i parë i drejtpërdrejtë nga Kim drejt politikës së re të administratës Biden mbi Korenë e Veriut. Këshilltari i Shtëpisë së Bardhë për Sigurinë Kombëtare Jake Sullivan tha më 21 qershor se komentet e Kim ishin një “sinjal interesant”, ndërsa përsëriti gatishmërinë e Uashingtonit për të rifilluar negociatat me Pyongyang për programet e saj b ërthamore.

Ditën tjetër, sipas Agjencisë Qendrore të Lajmeve Koreane, Kim Yo Jong, motra e udhëheqësit të Koresë së Veriut, tha në një deklaratë se Uashingtoni duket se ka “pritëshmëri të g abuar” në lidhje me vërejtjet e vëllait të saj. Ministri i jashtëm i Koresë së Veriut bëri gjithashtu komente në një deklaratë të veçantë, duke thënë se Pyongyang as që po mendon për një rinisje të negociatave me Uashingtonin. Për të bindur Korenë e Veriut që të kthehet në tryezën e negociatave, Presidenti i SHBA Joe Biden caktoi një të dërguar të ri special për Korenë e Veriut gjatë samitit dypalësh me Presidentin e Koresë së Jugut Moon Jae-in muajin e kaluar. Biden zgjodhi Sung Kim, i cili ishte përgjegjës për caktimin e axhendës në bisedimet e nivelit të punës me Veriun për takimin e nivelit të lartë midis Presidentit të atëhershëm të SHBA Donald Trump dhe Kim Jong Un, transmeton lexo.com.al.

Sung Kim arriti në Seul këtë javë për të pasur një takim me homologët e tij të Koresë së Jugut dhe ato japonezë. Sipas raporteve të lajmeve lokale, Sung Kim, një amerikan me origjinë koreane, flet rrjedhshëm gjuhën koreane, gjë që do ta bëjë më të lehtë komunikimin me homologët e tij të Koresë së Veriut pa përkthyes në takime. Gjatë vizitës së tij në Seul, i Dërguari Special Kim tha në takimin me homologët e tij se Uashingtoni mbështet bashkëpunimin ndër-korean dhe se ai është i gatshëm të takohet me homologët e tij të Koresë së Veriut “kudo, në çdo kohë, pa parakushte”. Në të njëjtën kohë, Uashingtoni dhe Seuli ranë gjithashtu dakord të ndërpresin një grup pune të aleancës si një gjest pajtues. Grupi i punës, i cili ishte s ulmuar a shpër nga Veriu, u pa si një p engesë për shkëmbimet ndër-koreane nga progresistët në Korenë e Jugut.

Meqenëse SHBA dhe Koreja e Veriut nuk arritën të sigurojnë një marrëveshje në Samitin e Hanoi dy vjet më parë, dy vendet kanë luajtur a shpër, ku secila palë i kërkon tjetrës të përmbushë së pari qëllimet e tyre të parealizueshme. Shtetet e Bashkuara duan hapa konkretë për d enuklearizimin përpara çdo lehtësimi s anksionesh, ndërsa Koreja e Veriut kërkon lehtësim s anksionesh përpara çdo lëvizjeje për të çmontuar a rsenalin e saj b ërthamor. Edhe tani, me një administratë të re të SHBA-ve në detyrë, Koreja e Veriut nuk ka qenë aktive në kërkimin e kanaleve për të rifilluar bisedimet e bll okuara midis dy vendeve. Ndërkohë, qeveria e Koresë së Jugut ka shprehur qëndrimin e saj të qëndrueshëm se është e gatshme të mbështesë dhe ndërmjetësojë bisedimet midis SHBA dhe Koresë së Veriut, por Veriu duket i painteresuar për përpjekjet e Jugut, pasi Moon i kanë mbetur vetëm disa muaj para përfundimit të mandatit të tij, transmeton lexo.com.al.

Leif-Eric Easley, një profesor në Universitetin Ewha në Seul i tha The Diplomat se “Kim Yo Jong refuzoi nocionet se vëllai i saj kishte shprehur një gatishmëri për bisedime në çdo kohë së shpejti, në thelb duke u përpjekur të kundërpërgjigjej ndaj përpjekjeve të SHBA për të vendosur topin diplomatik në fushën e Pyongyang”. Easley shtoi gjithashtu se deklarata e saj kishte për qëllim të hidhte ujë të ftohtë mbi shpresat për ri-angazhim. Në vend të kësaj, Koreja e Veriut duket e vendosur të ruajë iz olimin e vet-im ponuar nga fr ika e COVID-19. Qeveria e Koresë së Jugut ka kërkuar rifillimin e dialogut me Veriun duke propozuar bashkëpunim ndër-korean dhe duke rritur mundësinë e shpërndarjes së vaksinave në Veri. Edhe pasi Koreja e Veriut h odhi në e rë zyrën e përbashkët të ndërlidhjes në Kaesong, e cila kishte qenë një simbol i komunikimit midis dy Koreve, administrata e Moon ka kërkuar vazhdimisht një “dialog”, duke thënë se kjo është mënyra e vetme për të ndërtuar një Gadishull Korean të paqtë.

Sipas raporteve të lajmeve lokale, Uashingtoni ka rënë dakord me pozicionin e Seulit për t’u angazhuar në bashkëpunimin ndër-korean, por Pyongyang u është përgjigjur propozimeve të Seulit pa siguruar masa dhe kërkesa specifike për të vazhduar bashkëpunimin. Easyli theksoi se “R egjimi Kim dëshiron gjithashtu të shohë stimuj më të mëdhenj nga Uashingtoni para se të kthehet në negociata. Në ndërkohë, ajo po përpiqet të mbjellë m osmarrëveshje në politikën e brendshme të Koresë së Jugut mbi stërvitjet e ardhshme të mbrojtjes të Seulit me Shtetet e Bashkuara”. Koreja e Jugut dhe SHBA kanë kryer stërvitje të përbashkëta u shtarake të reduktuara vitet e fundit për shkak të pandemisë COVID-19 dhe reagimit të a shpër të Veriut ndaj stërvitjeve si një akt a rmiqësor kundër Veriut. Pas mbajtjes së samiteve me Kim, SHBA ra gjithashtu dakord të zvogëlojë stërvitjet e përbashkëta u shtarake për të zbutur Korenë e Veriut, por Pyongyang dëshiron përfundimin e plotë të stërvitjeve dhe, në fund të fundit, tërheqjen e të 28,500 trupave amerikane të vendosura në Korenë e Jugut, transmeton lexo.com.al.  

Cheong Seong-chang, një koleg i vjetër në Institutin Sejong në Korenë e Jugut i tha The Diplomat se “Koreja e Veriut mund të gjykojë se nëse bashkëpunon mirë me Kinën, nuk ka pse të flasë me Shtetet e Bashkuara, të cilat kërkojnë b raktisjen b ërthamore”, ndërsa shtoi se Koreja e Jugut dhe SHBA po ndjekin gjurmët e administratës Trump dhe po shpresojnë për një bisedë tjetër dypalëshe midis Uashingtonit dhe Pyongyang, edhe pse kjo qasje tashmë ka d ështuar. Cheong nënvizoi gjithashtu se “Shtetet e Bashkuara duhet ta rikthejnë Korenë e Veriut në tryezën e negociatave duke bërë p resion për bisedimet katërpalëshe mbi programin b ërthamor të Koresë së Veriut duke përfshirë Kinën dhe Korenë e Jugut në bisedime. Është për të ardhur k eq që qeveria e Koresë së Jugut po përqendrohet vetëm në “dialog të pamundur” me Korenë e Veriut”./TheDiplomat/Lexo.com.al/e.c.