Nga George Birnbaum/ Një agim i ri me sa duket ka lindur në politikën izraelite. Pas 12 vitesh si Kryeministër, ditët e Benjamin Netanyahu janë të numëruara dhe qeveria e tij duket se do të zëvendësohet nga një koalicion i përbërë nga tetë parti të opozitës. Anëtarët e kësaj aleance të mundshme përfshijnë të gjithë spektrin ideologjik – nga e majta, partia socialdemokrate Meretz te e djathta, partia n acionaliste Yamina. Theksueshëm, ajo përfshin gjithashtu partinë islamike arabe Ra’am, duke shënuar për herë të parë në historinë e Izraelit një parti arabe që do të jetë pjesë e një qeverie koalicioni.

Nëse kjo “qeveri e ndryshimit” fiton një votë besimi në ditët në vijim, ajo do të drejtohet nga njeriu për të cilin kam mbështetur dhe kam punuar në zgjedhjet e përgjithshme të marsit, Naftali Bennett – një politikan jashtëzakonisht mbresëlënës. Vetë fakti që jemi atje ku jemi sot demonstron burrërinë e tij dhe mendjemprehtësinë politike. Unë e njoh atë për më shumë se dy dekada dhe ai është i disiplinuar, i zgjuar, sipërmarrës dhe dëshiron rrënjësisht të përmirësojë jetën e të gjithë izraelitëve, hebrenjve dhe arabëve, transmeton lexo.com.al.

Megjithatë nuk ka asnjë mëdyshje, ai ka ndërmarrë një rr ezik të madh. Votuesit e tij kryesorë nuk do ta falënderojnë për atë që ka arritur këtë javë dhe nëse nesër do të kishte zgjedhje, rënia do të ishte d ramatike. Unë personalisht besoj duke e vendosur karrierën e tij në rr ezik për atë që ai beson se është e drejtë, ai ka demonstruar udhëheqje të vërtetë dhe ka treguar angazhimin e tij pasionant ndaj Izraelit dhe ndaj popullit të tij.

Në 25 vitet që kam punuar në zgjedhjet e Izraelit, ka pasur gjithmonë një n darje ideologjike: paqja kundër sigurisë, laiku kundër fesë, por këto zgjedhje ishin unike. N darja ishte midis pro-Bibit dhe anti-Bibit – pro dhe kundër Kryeministrit më afatgjatë të Izraelit. Kjo është e vetmja gjë që mban së bashku ato parti diametralisht të kundërta të koalicionit – dhe kjo është ajo që do ta bëjë fazën tjetër kaq të rr ezikshme për Bennett, dhe në të vërtetë për të gjithë anëtarët e tjerë të koalicionit të tij të gjerë, transmeton lexo.com.al.

Për t’u zgjedhur është pjesa e lehtë. Qeverisja do të jetë shumë më e vështirë. S fida e Bennett do të jetë të lundrojë në streset dhe t ensionet e qeverisë së koalicionit në një vend që ka çështje të mëdha politike dhe ekonomike për të trajtuar.

Instinkti im më thotë se udhëheqësit e koalicionit do të bëjnë më të mirën e tyre për të shmangur çështjet më të ndjeshme me të cilat përballet Izraeli dhe do të shpresojnë t’i shtyjnë ato për në një qeveri të ardhshme. Sidoqoftë, dëshira nga Evropa dhe Shtetet e Bashkuara për një zgjidhje me dy shtete po rritet më shumë, dhe t ensioni midis Izraelit dhe Hamasit mbetet në një pikë të n xehtë pas d hunës së fundit. Pastaj janë dhe kostot sociale dhe ekonomike të pandemisë COVID-19. Duke s fiduar vetëveten, kjo situatë ofron gjithashtu një mundësi që Naftali dhe të tjerët të përdorin këtë detyrë të rëndësishme si një themel mbi të cilin të ndërtojnë ura për debate më të diskutueshme të politikave, transmeton lexo.com.al.

Një gjë është e sigurtë, hija e Netanyahut do të shfaqet e madhe në muajt e ardhshëm. Duke qenë se kam shërbyer si shef i shtabit të tij pasi u zgjodh për herë të parë Kryeministër, nuk do ta përjashtoja kurrë nga loja. Ai e ka treguar veten sikur të jetë një magjistar politik dhe i mbijetueshëm. Ai nuk do të largohet pa l uftë dhe nëse humbet votën e mosbesimit javën e ardhshme, ai do të jetë i p amëshirshëm në opozitë.

Shumë nga 61 anëtarët e Knesset që kanë bashkuar forcat për të rr ëzuar Bibin janë tashmë të kujdesshëm ndaj një koalicioni kaq të gjerë. Ata do ta gjejnë veten nën p resion k olosal. Gjithçka që Netanyahu-t do t’i duhet në çdo moment për të rr ezuar qeverinë është një votë. Edhe nëse ai e humb këtë b etejë, e cila tani duket e mundshme, ai do të vazhdojë të l uftojë l uftën politike, transmeton lexo.com.al.

Çfarëdo që të jetë e parashikuar për të ardhmen, ne kemi qenë tashmë dëshmitarë të një historie botërore. Besimi im është se personaliteti i disiplinuar i Bennett, burrëria e tij dhe vendosmëria e tij për t’i dhënë izraelitëve stabilitet dhe për të shmangur zgjedhjet e pesta në dy vjet do ta shohin atë ta shtyjë këtë koalicion përpara. Do të jetë s fida më e madhe e jetës së tij, por mund ta shohë Izraelin më të bashkuar. Dhe një Izrael më i bashkuar mund të jetë vetëm një gjë pozitive për Lindjen e Mesme dhe botën./Politico.eu/Lexo.com.al/e.c.