Për pjesën më të madhe të çerek shekullit të tij si shefi b ulizues i Bjellorusisë, Alexander Lukashenko ka mbajtur një dorë të r ëndë, ndërsa pastaj ka ofruar butësi të mjaftueshme për të çar matosur k ritikët e tij. Ai ka lundruar midis Perëndimit dhe Rusisë dhe midis d iktaturës dhe a utoritarizmit të butë. Taktika në fjalë u shfaq përsëri javën e kaluar kur Bashkimi Evropian, Shtetet e Bashkuara dhe Kanadaja njoftuan s anksionet e koordinuara në përgjigje të rr ëmbimit të p acipë të gazetarit të opozitës Roman Protasevich dhe të dashurës së tij, Sofia Sapega. Pasi i n dëshkoi disa javë me b urgim, z. Lukashenko i liroi ata të premten duke i vendosur në arr est shtëpiak. Këtë herë atij duhet t’i thuhet: Nuk ka më lojëra.

Z. Protasevich dhe znj. Sapega ishin në bordin e fluturimit Ryanair 4978 gjatë rrugës për në Vilnius më 23 maj kur avioni u d evijua për në Minsk me një k ërcënim të rr emë për b ombë nga kontrolli i trafikut ajror bjellorus. Pas kësaj shkeljeje të p acipë të rregullave ndërkombëtare të aviacionit, dyshja u arr estua me a kuza të d yshimta për organizimin e tr azirave m asive. Ajo që e t ërboi qartë z. Lukashenko ishte se z. Protasevich bashkë-themeloi dhe redaktoi Nexta, një kanal në Telegram që shpërndau gjerësisht raporte të pr otestave të mëdha kundër r egjimit. Vj edhja e z. Lukashenko të zgjedhjeve të gushtit 2020 nga kandidatja e opozitës Svetlana Tikhanovskaya shkaktoi d emonstrata disa mujore nëpër rrugë. Ai u përgjigj me f orcë b rutale, duke arr estuar d emonstrues dhe duke mbajtur qindra prej tyre pas h ekurave për muaj, ku disa kanë raportuar rr ahje dhe t ortura, transmeton lexo.com.al.

Midis të b urgosurve politikë është burri i znj. Tikhanovskaya, Sergei Tikhanovsky, i cili më parë kishte kërkuar të kandidonte për President. Ai u g jykua javën e kaluar. Z. Protasevich u demonstrua në televizionin shtetëror të Bjellorusisë më 3 qershor, ku ai tha se u deklarua f ajtor për organizimin e tr azirave m asive. Familja e tij tha që rrëfimi ishte nën d etyrim dhe vuri re m avijosje në kyçet e tij. Çështja të kujton rrëfimet publike të nxjerra dikur në ditët e Stalinit dhe Maos. Siç shprehet znj. Tikhanovskaya, transferimi nga b urgu në arr est shtëpiak “nuk do të thotë liri, ata ende po përballen me aku za. Çdo hap i tyre po shikohet nga rojet. Dhe kjo do të thotë se ata janë ende p engje”.

Raundi i ri i s anksioneve të Bashkimit Evropian është më i forti deri më tani, që synon 78 individë, por edhe sektorë ekonomikë për të s htypur paratë e gatshme që mbajnë z. Lukashenko në p ushtet. Brukseli ka n daluar shitjen ose furnizimin e teknologjisë kryesore në Bjellorusi, si dhe qasjen e k ufizuar në tregjet e kapitalit dhe tregtinë e naftës dhe potasit. Z. Lukashenko do t’i drejtohet Presidentit rus Vladimir Putin për një paketë shpëtimi. Por masat e BE e kanë bërë atë më të v ështirë: Ata s anksionojnë një nga miqtë e z. Lukashenko, biznesmenin rus Mikhail Gutseriev, i cili po ndërton një fabrikë minierash dhe përpunimi potasi prej 2 miliardë dollarësh që është investimi më i madh në Bjellorusi, transmeton lexo.com.al.

Shtetet e Bashkuara vendosën njëkohësisht n dalime vizash dhe sa nksione të tjera ndaj 62 individëve shtesë të cilët u identifikuan se kontribuuan në s htypjen e Bjellorusisë, duke përfshirë sekretarin e shtypit të z. Lukashenko. S anksionet sektoriale më të rëndësishme po vijnë nga Evropa sepse pikërisht këtu Bjellorusia ka lidhje më të mëdha ekonomike. Nga të dy anët e Atlantikut, z. Lukashenko duhet të marrë mesazhin: Bjellorusia meriton zgjedhje të lira dhe të ndershme dhe liri për të gjithë të b urgosurit politikë. Asgjë me pak./TheWashingtonPost/Lexo.com.al/e.c.