Studimet e fundit kanë treguar se mënyra se si ushqehemi ndikon në funksionimin e mëlçisë tonë. Sëmundjet e mëlçisë tashmë janë një problem i madh shëndetësor në të gjithë botën. Sipas “British Liver Trust” një organizatë bamirësie në Mbretërinë e Bashkuar sëmundjet e mëlçisë janë kthyer në shkak kryesor për vdekjet e parakohshme.
Një studim i fundit tregon se konsumimi i kafesë mund të sjellë përfitime duke ndihmuar në shmangien e kancerit të mëlçisë dhe të zvogëlojë rrezikun e sëmundjes së mëlçisë të lidhur me alkoolin.

“Konsumimi i kafesë është mbrojtës ndaj sëmundjes së rëndë të mëlçisë”, tha Paul Roderick, një bashkë autor i studimit nga Universiteti i Southampton. Në një artikull të botuar në revistën shkencore “BMC Public Health”, Roderick dhe kolegët raportuan se ata analizuan të dhënat nga 494,585 pjesëmarrës, një projekt i hartuar për të ndihmuar në zgjedhjen e faktorëve gjenetikë dhe mjedisorë të lidhur me kushte të veçanta. Të gjithë pjesëmarrësit ishin të moshës 40 deri 69 vjeç kur u regjistruan në projekt, e 384.818 që thanë se ishin konsumues kafeje krahasuar me 109.767 që nuk konsumonin kafe. Ekipi studioi shëndetin e mëlçisë të pjesëmarrësve gjatë një periudhe mesatare prej gati 11 vjetësh, duke gjetur 3.600 raste të sëmundjes kronike të mëlçisë, me 301 vdekje dhe 1.839 raste të sëmundjes së mëlçisë së thjeshtë yndyrore.

Analiza zbuloi se pasi morën parasysh faktorë të tillë si indeksi i masës trupore, konsumi i alkoolit dhe statusi i pirjes së duhanit, ata që pinin një sasi kafeje dhe të çdo lloji, kishin një rrezik 20% më të ulët për të zhvilluar sëmundje kronike të mëlçisë ose sëmundje të mëlçisë yndyrore (të marra së bashku). Konsumimi i kafesë gjithashtu nxiste një rrezik 49% më të ulët për të vdekur nga sëmundja kronike e mëlçisë. Ekipi tha që efikasiteti u rrit me sasinë e kafesë së konsumuar, nga tre deri në katër filxhanë në ditë, “përtej së cilës rritjet e mëtejshme të konsumit nuk siguruan përfitime shtesë”. Një reduktim i rrezikut u gjet gjithashtu kur kafeja ekspres, pa kafeinë dhe e bluar u konsideruan të veçanta edhe pse kjo e fundit lidhej me efektin më të madh.

“Megjithatë, ngre çështjen që mund të jetë një ndërhyrje efektive për të parandaluar sëmundje të rëndë të mëlçisë, të themi në ata me rrezik të lartë”, tha Roderick, duke theksuar se ka shumë përbërës që mund të ushtrojnë efekte të dobishme në sëmundjen e mëlçisë dhe që këto ndryshojnë midis llojeve të kafesë. Vanessa Hebditch, e British Liver Trust, tha se hulumtimi i shtoi një numri në rritje të provave se kafeja ishte e mirë për shëndetin e mëlçisë. “Megjithatë, është e rëndësishme që njerëzit të përmirësojnë shëndetin e tyre të mëlçisë jo vetëm duke pirë kafe, por gjithashtu duke ulur alkoolin dhe duke mbajtur një peshë të shëndetshme duke u ushtruar dhe duke ngrënë mirë,” tha ekspertja.