Ekziston një shans që të jeni rreptësisht standard me higjienën tuaj orale, por mendoni se fryma juaj mban erë pak të keqe. Para se të bëni ndonjë përfundim arbitrar, është e rëndësishme të kuptoni nëse era e keqe e gojës vazhdon edhe nëse lani dhëmbët ose nëse nuk është gjithmonë e freskët. Fryma e keqe e vazhdueshme është një problem që prek 25% të popullsisë dhe do ta keni më të lehtë nëse gjeni rrënjën e problemit.

Problemet e dhëmbëve ose higjiena e dobët-Era e keqe e gojës zakonisht tregon një gjuhë të mbushur me baktere. Nëse kjo e fundit është e pashmangshme, filloni të lani edhe gjuhën, sepse një studim i vitit 2004 tregon se era e keqe e gojës zvogëlohet. Pastrimi i rregullt i dhëmbëve është thelbësor, por vizitat e shpeshta te dentisti do të parandalojnë probleme serioze.

Goja e thatë intensive-Stresi dhe ilaçet mund të shkaktojnë probleme me prodhimin e pështymës, një përbërës thelbësor në ekosistemin oral. Pra bakteret grumbullohen në gojë dhe shkojnë kryesisht tek ushqimet që janë ngulur mes dhëmbëve dhe që nuk kanë mbetur me pështymë. Nëse është kështu, shmangni shpëlarjen e gojës me alkool, gjë që do të shkaktojë gojë të thatë shtesë.

Kushtet mjekësore që shkaktojnë erën e keqe të gojës-Era e keqe e gojës që është disi e ëmbël mund të jetë një shenjë e diabetit. Era e urinës mund të lidhet me problemet e mëlçisë ose veshkave, ndërsa era e peshkut dëshiron t’ju tregojë diçka për zorrën ose metabolizmin tuaj. Në këto raste, ne konsultohemi menjëherë me dentistin në mënyrë që ai të na referojë aty ku duhet dhe të mos e shtyjmë fare.