Ministrja e Infrastrukturës dhe Energjisë, Belinda Balluku mori pjesë në ministerialin e P-TECC, organizuar nën kujdesin e Departamentit Amerikan të Energjisë.

Balluku bëri të ditur se gjatë këtij ministerial u diskutua për bashkëpunimin strategjik mes vendeve evropiane dhe SHBA, për masat e menjëhershme dhe afatgjata që duhen ndërmarrë për zvogëlimin e dëmit që shkakton ndryshimi klimatik një pjesë e konsiderueshme e mënyrave të prodhimit të energjisë.

“Në fokus të veçantë ishte dhe siguria energjetike. Ndava me koleget e mi në panelin ministerial eksperiencën e Shqipërisë për diversifikimin e burimeve të rinovueshme dhe sigurinë energjetike që tashmë është kërkesë dhe aksion i përhershëm për të gjithë infrastrukturën kritike në fushën energjetike”, tha ajo.

Ky është takimi i tretë ministerial dhe po mbahet në Varshavë, Poloni. Programi i këtij takimi është përqendruar në vendosjen e veprimeve klimatike dhe një kalim të drejtë në një të ardhme me karbon të ulët, duke vazhduar thelbin e misionit të P-TECC për vendosjen e teknologjive inovative të energjisë së pastër që krijojnë vende pune në të dy anët e Atlantikut.

Partneriteti për Energjinë Transatlantike dhe Bashkëpunimin Klimatik (P-TECC) është një platformë ndërkombëtare e krijuar për të siguruar politikëbërësit dhe palët e interesuara të shoqërisë civile brenda Evropës Lindore dhe Qendrore me burimet dhe mjetet teknike për të ndërtuar të sigurt, sisteme energjie elastike, të vetëdijshme për klimën. Shtetet e Bashkuara, 22 vende evropiane dhe Bashkimi Evropian marrin pjesë në nismën P-TECC.

Mbështetja për përpjekjet e sigurisë me energji me bazë në Evropë, përfshirë kornizën e Bashkimit Evropian të Energjisë dhe Iniciativën Tre Detet, është një gur themeli i nismës P-TECC.