Ish-ambasadori britanik në Rusi, Sir Roderic Lyne ka thënë se Vladimir Putin do të rrisë përçarjen e tij në Perëndim.

“Unë mendoj se ai do të përpiqet të inkurajojë më shumë konflikt në Ballkan. Unë mendoj se ne mund të shohim rusët të jenë edhe më aktivë në lindje dhe në Afrikën veriore”, tha Lyne për Sky News.

Ambasadori tha gjithashtu se ai mendonte se udhëheqësi rus në një moment do të ofronte një lloj armëpushimi në këmbim të njohjes së aneksimit të katër provincave perëndimore të Ukrainës.

“Unë mendoj se ai do të përdorë një sërë taktikash pasi situata në terren në Ukrainë bëhet gjithnjë e më e vështirë për trupat e tij”, vazhdoi ai.

Zoti Lyne tha gjithashtu se trupat ukrainase nuk do të dorëzonin lirinë e tyre dhe konflikti ka shumë të ngjarë të vazhdojë me një intensitet shumë më të ulët. “Intensiteti do të bjerë pasi të dyja palët janë goxha të rraskapitura, goxha të rraskapitura. Dhe unë mendoj se ne po shkojmë në një lloj ngërçi me luftime të përhershme përgjatë vijës së kontrollit dhe një luftë të gjatë dhe të zgjatur të acarimit”, tha ai.

“Në të vërtetë nuk ka fund në horizont. Nuk janë vetëm gjashtë muajt e fundit. Kjo luftë ka vazhduar për tetë vjet e gjysmë. Dhe Putini ka një obsesion total me Ukrainën”, tha ish-ambasadori.

“Ukrainasit tani po luftojnë për mbijetesën e tyre. Ata po luftojnë për lirinë e tyre, duke luftuar për territorin e tyre dhe nuk do të dorëzohen. Ne të gjithë do ta donim këtë ndalesë të tmerrshme nesër. Kam frikë se nuk do të ndodhë kështu, sepse Putin mendon se mund të fitojë një luftë shkatërrimi. Ai mendon se nëse vazhdon të godasë Ukrainën, ai rindërton forcat e tij ushtarake. Unë nuk besoj se ai mundet, për sa kohë që mbështetja perëndimore është e qëndrueshme për Ukrainën”, përfundoi Lyne.