53 vite më parë, në vitin 1969, doli në kinema filmi “Grabitja italiane” me aktorët Michael Caine dhe Benny Hill. Disa dekada më vonë, në Bruksel, por edhe në sferën publike evropiane në përgjithësi, është si të shikosh një xhirim të këtij filmi, me skandalin Katar-Gate që po hetohet nga autoritetet belge dhe që ka shkaktuar një tërmet në “zemrën” politike të Evropë.

Në nivelet më të larta të BE-së ka pak dyshime për atë që është bërë, pas hetimeve disamujore dhe të përpiktë nga autoritetet belge, në bashkëpunim me shërbimet sekrete të huaja (sipas informacioneve nuk bëjnë pjesë EYP). Siç ka shpjeguar për protothema.gr një burim i lartë europian, ajo që ka ndodhur është se është një “organizim vertikal, me strukturë dhe hierarki, i cili u krijua si produkt i një pjese të lobit italian”. Dhe të gjithë sytë e mediave mund të jenë drejtuar nga Eva Kaili, e cila ishte deri pak ditë më parë nënkryetare e Parlamentit Europian dhe një nga prezencat më të freskëta europiane në Brukselin “gri”, në qendër të skandalit, për autoritetet belge është eurodeputeti socialist Pierre-Antonio Panzeri.

Z. Pancheri është ai që duket se është ai që ka orkestruar “skemën” që funksiononte në zemër të institucioneve të euros, ndërsa nga të tjerë të përfshirë cilësohet si marrësi i “pakove” me parave që jepeshin bujarisht. Deri më tani, raportet flasin për ryshfete nga Katari dhe Maroku, megjithëse të gjithë në Bruksel besojnë se jemi në fillim të zbulimeve dhe në ditët në vijim mund të shfaqen njerëz të rinj të përfshirë, si dhe burime të reja parash të zeza.

Roli i OJQ-ve

Burime kompetente evropiane shpjegojnë se OJQ-të luajnë një rol kyç për rastin dhe janë ngritur nga disa prej të përfshirëve që tashmë kanë përfunduar në burg. Një shembull më tipik është OJQ-ja e Pierre-Antonio Pancherit “Lufto mosndëshkimin”, e cila u themelua disa muaj pas largimit të tij nga Parlamenti Europian. Më konkretisht, OJQ-ja u themelua në shtator 2019 me seli në Bruksel, vetëm një muaj para se të merrte detyrën kryesia e re e Parlamentit Evropian, të cilit Pancheri nuk i përkiste.

Madje eurodeputeti italian rekrutoi një sërë njohjesh të nivelit të lartë që bëri gjatë gjithë viteve të mëparshme, për të drejtuar OJQ-në e tij me emra me prestigj të njohur, kryesisht të zonës së socialistëve, ish-përfaqësuesja e lartë i E.U. për Politikën e Jashtme Federica Mogherini, ish-deputetja Emma Bonino, ish-kryeministri francez Bernard Cazeneuve dhe ish-deputetja suedeze Cecilia Wikstrom. Si anëtarë nderit të Bordit Drejtues në verën e vitit 2021, ishte edhe ish Komisioneri Evropian për Migracionin Dimitris Avramopoulos, i cili vjen nga Qendra Evropiane e Djathtë. Të gjithë anëtarët e nderit të Bordit Drejtues me shpërthimin e skandalit dhanë dorëheqjen brenda pak orësh, duke përmendur dimensionin moral të çështjes.

Në çdo rast, burime kompetente me njohuri për proceset e prapaskenës janë të mendimit se OJQ-ja Fight Impunity ishte në qendër të pastrimit të parave, pasi është e paimagjinueshme që shumat të tregtohen vetëm me para në dorë dhe të mos shfaqen deri në një moment gjatë rrugës. Kjo është arsyeja pse mekanizmat e kontrollit belg bëjnë një investigim të flukseve të parave për të luftuar pandëshkueshmërinë, e cila u shfaq si… një ndjekëse e heshtur e pandëshkueshmërisë në mbarë botën.

Por nuk është vetëm kjo OJQ nën hetim. Nicolo Figa-Talamanca, i cili gjithashtu u la në paraburgim pas apelit të prokurorit, është drejtori i përgjithshëm i OJQ-së Jo Paqe pa Drejtësi. Organizata në fjalë nuk është një organizatë e sapothemeluar, përkundrazi është krijuar në vitin 1993 nga Emma Bonino, e cila, meqë ra fjala, ishte në Bordin e Drejtorëve të Fight Impunity.

Natyrisht që zonja Kaili kishte akses edhe në OJF, pasi motra e saj Madalena ka krijuar në të kaluarën Shoqëri Urbane Jofitimprurëse. OJQ-ja në këtë rast dhe në çdo rast janë të lidhura me italianët e paraburgosur Panzeri dhe Figo-Talamanca, duke i bërë autoritetet belge dhe europiane të dyshojnë se pas tyre fshiheshin flukse të dyshimta financiare.

Roli i Marokut

Burimet kompetente evropiane, që i referohen protothema.gr, për të kuptuar shtrirjen e problemit, por edhe shtrirjen e veprimit të qarkut në fjalë, është kthyer disa vite mbrapa, pasi duket se përpara Katarit, “furnizuesi” i italianëve në Bruksel ishte Maroku, i cili gjithashtu donte të kishte marrëdhënie të privilegjuara me BE-në. Përveç kësaj, Maroku është veçanërisht i interesuar për atë që po ndodh në Saharanë Perëndimore, e cila konsiderohet një territor jo-vetëqeverisës nga OKB-ja. Megjithatë, Rabat, kryeqyteti i Marokut, është në konflikt të drejtpërdrejtë me separatistët e rajoneve të tij të quajtura Sahrawi të Frontit Polisario, të cilët marrin mbështetje nga Algjeria. Statusi dhe mënyra e autonomisë së rajonit është një mollë sherri midis Rabatit dhe separatistëve, me qeverinë marokene që kërkon të ndikojë në BE, në favor të pozicioneve të tij.

Si ndërthuren të gjitha sa më sipër? Pancheri mbajti marrëdhënie të forta me vendet e Magrebit, përfshirë Marokun, ndërsa në të njëjtën gjatësi vale ishte edhe partneri i tij për shumë vite, Francesco Giorgi. Z. Giorgi ka punuar më parë për kolegun eurodeputet dhe mik të Pantzerit, Andrea Coccolino, i cili ndoqi hapat e mikut të tij dhe “u përfshi” veçanërisht me vendet e Magrebit. Z. Coccolino deri më tani nuk është thirrur nga autoritetet belge, por një gjë e tillë nuk ka gjasa të ndodhë, pasi zoti Giorgi e sqaroi situatën e tij në dëshminë e tij maratonë. Meqë ra fjala, z. Coccolino gëzon imunitet parlamentar dhe, si në rastin e eurodeputetit belg Marc Tarabella Presidentja e Parlamentit Evropian, Roberta Metsola, do të jetë e pranishme për të kontrolluar shtëpinë e tij.

Sipas informacioneve të transmetuara nga mediat italiane, një rol kyç në skemën “marokeno-italiane” ka luajtur ambasadori i vendit në Poloni, Abderrahim Atmoun, por edhe Mansour Yassin, kreu i shërbimeve sekrete të vendit, i cili gjithashtu ka pasur kontakte me treshen e italianeve. Vlerësimi i autoriteteve në Bruksel është se, përveç paketave të parave të gatshme, pagesat janë kanalizuar edhe përmes OJQ-ve që kishin sistemin në fjalë. Që kur Katari dha para, llogaritë e OJQ-së së Pancherit kanë hyrë në hetim.

Megjithatë, zonja Kaili, sipas të njëjtave informacione, ka qëndruar e qetë dhe ka komunikuar me të njohurit dhe bashkëpunëtorët e saj, deri në momentin kur policia belge e ka arrestuar dhe i ka sekuestruar celularin.