Zbulohen 5 asteroidët që do t’i afrohen “rrezikshëm” Tokës këtë vit, duke përfshirë një shkëmb të madh hapësinor në madhësinë e urës së Golden Gate. Është e kuptueshme pse një kometë që quhet “djalli” mund të të shkaktojë frikë. Sidomos kur ky shkëmb i veçantë hapësinor është tri herë më i madh se mali Everest dhe aktualisht po shpërthen si një vullkan në rrugën e tij drejt Tokës. Fatmirësisht nuk ka asnjë shans që 12P/Pons-Brooks të na godasë në të vërtetë, por pritet të jetë i dukshëm me sy të lirë kur të bëjë afrimin e tij më të afërt në qershor 2024. Megjithatë, ky është viti i ardhshëm. Këto janë pesë asteroide dhe një kometë që do t’i afrohen “rrezikshëm” Tokës në të ardhmen e afërt:

Lloji: asteroid i klasit Apollo

Madhësia: Midis 0,3 km dhe 1.6 km në diametër

Avitja më e afërt: 6 dhjetor, në një distancë prej 5.5 milion km

Potencialisht i rrezikshëm: Po

Madhësia: 396 metra në diametër

Avitja më e afërt: 20 dhjetor, në një distancë prej 6.2 km

Potencialisht i rrezikshëm: Po

Lloji: asteroid i klasit Apollo

Madhësia: Midis 20 metra dhe 94 metra në diametër

Avitja më e afërt: 25 nëntor, në një distancë prej 1071823 km

Potencialisht i rrezikshëm: Jo, por një asteroid afër Tokës

Lloji: asteroid i klasit Apollo

Madhësia: Midis 30 metra dhe 70 metra në diametër

Avitja më e afërt: 23 dhjetor, në një distancë prej 1 363 114 km

Potencialisht i rrezikshëm: Jo

Lloji: asteroid i klasit Apollo

Madhësia: Midis 44 metra dhe 99 metra në diametër

Avitja më e afërt: 4 dhjetor, në një distancë prej rreth 1.9 milion km

Potencialisht i rrezikshëm: Jo, por një asteroid afër Tokës

Zbuluar: 8 janar 1994, nga astronomi amator Yoshio Kushida

Avitja më e afërt: 12 dhjetor

Shpejtësia: Rreth 104 607 km/h

Këta shkëmbinj hapësinorë pritet të kalojnë pranë Tokës në distanca të ndryshme, me disa të klasifikuar si potencialisht të rrezikshëm për shkak të madhësisë dhe afërsisë së tyre. Vrojtuesit e yjeve mund t’i vëzhgojnë këto ngjarje qiellore duke përdorur teleskopë dhe dylbi.