Nga Jake Auchincloss – anëtar i Kongresit amerikan me partinë demokratike.

Donald Trump e la Presidentin Joe Biden me shumë rrë muja për të pastruar: Një pandemi e t ërbuar, një ekonomi e d obësuar dhe një kombinim të politikave të jashtme dhe të brendshme që zbehën qëndrimin e Amerikës në skenën botërore. Pas dy muajsh në detyrë, Biden ka bërë tashmë një punë të shkëlqyer për të rikthyer vendin tonë. Plani Amerikan i Shpëtimit prej 1.9 trilionë dollarësh do të fillojë rimëkëmbjen tonë ekonomike dhe do të hap rrugën për hapjen e shkollave, ndërsa do t’u mundësojë zyrtarëve shtetërorë dhe lokalë të investojnë në infrastrukturë. Dhe shpërndarja e vaksinave është rritur, ndërsa ekspertët parashikojnë se Shtetet e Bashkuara mund të arrijnë imunitetin e tufës këtë verë.

Shtetet e Bashkuara mund të jenë duke fituar garën midis vaksinimeve dhe varianteve – por bota po e humbet atë. Ndërsa përpjekjet e rimëkëmbjes amerikane po arrijnë rezultate, ne kemi një mundësi për të shpëtuar jetë ndërsa rindërtojmë pozicionin tonë moral në botën pas Trump. Për të stimuluar axhendën e Presidentit të Ndërtimit më të Mirë në shtëpi dhe për të pagëzuar një epokë të re të politikës së jashtme të SHBA, ne duhet të drejtojmë një nismë globale të vaksinimit për të ndihmuar botën të trajtojë pandeminë, ashtu si Plani Marshall ndihmoi në rimëkëmbjen e Evropës pas L uftës së Dytë Botërore. Deri më tani, vetëm rreth gjashtë doza janë administruar për 100 njerëz në të gjithë botën dhe shumë vende nuk do të arrijnë imunitetin e tufës deri në vitin 2023, nëse do e arrijnë në radhë të parë. Ky afat kohor madje nuk merr parasysh mundësinë që variante të reja të shfaqura të mund të zhvlerësojnë vaksinat. Sa më shumë kohë që duhet për të arritur imunitetin global të tufës, aq më shumë ka të ngjarë që Covid-19 të bëhet endemike, transmeton lexo.com.al.

Për të vaksinuar botën më shpejt, qeveria amerikane duhet të sigurojë më shumë fonde për COVAX, përpjekjen globale të vaksinimit të udhëhequr nga Organizata Botërore e Shëndetësisë së bashku me UNICEF dhe organizata të tjera. Shtetet e Bashkuara duhet të rrisin gjithashtu investimet e drejtpërdrejta në prodhimin e vaksinave përmes partneritetit publik-privat, i cili do të krijonte vende pune, do të përdorte diplomacinë e vaksinave dhe do të mbështeste industrinë e biomanufacturing, duke çuar ndoshta në shërime edhe të s ëmundjeve të tjera. Por pengesa kryesore në prodhimin e vaksinave nuk janë paratë, por kapacitet prodhues. Sektori privat ka rritur tashmë prodhimin e tij me shumëfish, por ende nuk është i mjaftueshëm për të përmbushur kërkesën globale. Vaksinat janë, në leksikun e ekonomisë, një e mirë publike. Tregu, i vetëm, po nën furnizon një produkt që sjell përfitime për publikun në përgjithësi. Qeveria federale duhet të mbështesë prodhimin në mënyrë më të shpejtë, që do të kërkonte kontrata me prodhuesit pionierë si National Resilience dhe një rishikim se si të modernizojmë tërësinë e zinxhirit të furnizimit, nga shishet te shiringat speciale.

Investimi në biomanufacturing – prodhimi i produkteve biologjike të bëra nga qeliza të gjalla – mund të sjell përfitime tek ekonomia amerikane dhe të forcojë pozicionin tonë si një lider në inovacionin mjekësor. Prodhuesit e fushës janë të aftë të prodhojnë një sërë produktesh farmaceutike, nga vaksinat te terapitë e qelizave ose gjeneve që një ditë mund të trajtojnë kancerin ose Alzheimerin. Duke qenë se shteti im i Massachusetts është tashmë qendra kryesore e biofarmës në vend, fondet federale do ta ndihmonin atë të zgjerohet – nga kërkimi dhe zhvillimi te prodhimi – për t’u bërë një qendër globale për biologjinë industriale, transmeton lexo.com.al.

Në fund, kontrolli më i madh i prodhimit të vaksinave do t’u japë Shteteve të Bashkuara një fuqi më të madhe në diplomacinë e vaksinave. Vende si Rusia dhe Kina po u ofrojnë tashmë vendeve të tjera akses në vaksina në një përpjekje për të çuar përpara interesat e tyre. Ne nuk duhet t’i lejojmë ata të përcaktojnë normat ose aksionet për këto negociata. Në Brazil, për shembull, Kina po përdor dërgesat e vaksinave për të kërkuar qasje tek 5G për kompaninë kineze të telekomunikacionit Huawei. Shtetet e Bashkuara duhet të kundërshtojnë një ar matim të tillë të fortë duke siguruar furnizimet e tyre të vaksinave. Në vend të nxjerrjes së koncesioneve, megjithatë, ne mund të ndërtojmë partneritete në shëndetin publik, nga logjistika e shpërndarjes së vaksinave te trajnimi i punonjësve mjekësorë.

Si student i historisë dhe stërnip i Harvey Bundy, një prej arkitektëve të Planit Marshall, nuk e propozoj këtë ndërmarrje si të lehtë. Bota ka nevojë për Amerikën për të udhëhequr. L ufta kundër Covid-19 është një s fidë transnacionale që kërkon vizion dhe guxim. Në të kaluarën, amerikanët kanë sjellë më të mirën e tyre në kohë k rizash. Pasi Trump e p oshtëroi vendin tonë në skenën botërore për katër vjet, Shtetet e Bashkuara mund të rimarrin lidershipin moral përmes një Plani Marshall për vaksinat./CNN/Lexo.com.al/e.c.