Gruaja, mjeku dhe kolegët e Aleksei Navalny kanë dhënë një al arm të fortë se shëndeti i kr itikut të bu rgosur të Kremlinit po pë rkeqësohet me shpejtësi dhe zemra e tij mund të ndalet çdo minutë. Ata dhe shumë mbështetës të tjerë të z. Navalny po kërkojnë që mjekët e tij të lejohen menjëherë ta shohin dhe ta trajtojnë. Vendimi qëndron qartë mbi Presidentin Vladimir Putin i Rusisë, dhe ai duhet të pajtohet menjëherë. Mundet që z. Putin të preferonte të hiqte q afe kr itikun e tij më efektiv – sp rova aktuale e z. Navalny, kujtojmë, filloi kur njerëzit e Kremlinit u përpoqën ta vr isnin atë me një agjent nervor u shtarak, një su lm që ai i mbijetoi vetëm për fare pak.

Por z. Putin duhet ta kuptojë që lejimi që z. Navalny të vd esë tani në një k amp pune do ta konfirmonte vërtet z. Putin si një “vr asës”, një karakterizim që Presidenti Biden tha kohët e fundit se e ndan, dhe si një despot h akmarrës i gatshëm të shkojë deri në fund kundër kritikëve të tij. Z. Putin ka qenë mjaft gjatë në pushtet për të ditur se si do të perceptohej kjo jashtë vendit, dhe midis rusëve që tashmë kanë treguar lodhje me sundimin e tij gjithnjë e më au toritar dhe të pafundmë. Të shtunën, më shumë se 70 shkrimtarë, artistë dhe akademikë të shquar ndërkombëtarë – përfshirë Benedict Cumberbatch, Henry Louis Gates Jr., Orhan Pamuk, Vanessa Redgrave, J.K. Rowling, Salman Rushdie dhe Tom Stoppard – nënshkruan një letër të hapur, botuar në gazetat britanike, franceze, gjermane dhe italiane, duke i bërë thirrje z. Putin për të siguruar që z. Navalny “t’i jepet menjëherë trajtimi mjekësor dhe kujdesi që ai kërkon urg jentisht – dhe ka të drejtë sipas ligjit të Rusisë”, transmeton lexo.com.al.

I vetmi “k rim” për të cilin por për ndiqet z. Navalny është fushata e tij e guximshme për të zbuluar ko rrupsionin dhe v enalitetin në elitat e Kremlinit, pjesërisht përmes videove goditëse dhe të hidhura që tallin “m ashtruesit dhe h ajdutët” në krye të pushtetit. Më e fundit nga këto video, që detajon një pallat jashtëzakonisht luksoz të ndërtuar gjoja për z. Putin në Detin e Zi, u publikua menjëherë pasi z. Navalny u arr estua në janar. Kremlini ka kohë që është përpjekur ta heshte z. Navalny, ndonjëherë me b urgim të shkurtër. Gushtin e kaluar, megjithatë, loja ndryshoi rrënjësisht kur z. Navalny u së mur rëndë në një fluturim mbi Siberi nga ajo që u identifikua më vonë nga ekspertët perëndimorë si he lmim me agjentin nervor Novichok. Një hetim i pavarur arriti në përfundimin se përpjekja për jetën e z. Navalny ishte puna e një grupi agjentësh sekretë rusë që kishin kohë që po e mbikëqyrnin.

Pas disa muajsh trajtimi në Gjermani, z. Navalny u kthye me guxim në Rusi, duke e ditur se kjo pothuajse me siguri do të thoshte arr estim. Kështu ndodhi, dhe z. Navalny përfundoi shpejt në një koloni p enale famëk eqe të as hpër, 60 milje në lindje të Moskës, i ekspozuar ndaj mundimeve akute mendore dhe fizike. Muajin e kaluar, z. Navalny raportoi se po vuante nga dhimbja e shpinës dhe kishte humbur ndjenjën në duar, dhe në fund të marsit ai deklaroi një gr evë urie për të kërkuar trajtimin e duhur. Në vend të një mjeku, Kremlini kishte p aturpësinë për të dërguar një ekip televiziv të udhëhequr nga Maria Butina, e njëjta grua që u përjashtua nga Shtetet e Bashkuara për infiltrim në qarqet politike. Sipas llogarisë së z. Navalny në Twitter, ajo ishte “duke bërtitur se ky është b urgu më i mirë dhe më i rehatshëm”, transmeton lexo.com.al.

Në fund, të shtunën, Dr. Anastasia Vasilieva, mjekja i z. Navalny dhe tre mjekë të tjerë i dërguan një letër shefit të shërbimit rus të bu rgut duke thënë se një test gjaku tregoi se kaliumi i z. Navalny kishte arritur “nivele kr itike”, dhe ata kërkuan akses të menjëhershëm. Z. Navalny u raportua gjithashtu se v uante nga një kollë e rëndë dhe ethe. Mjekët shkruajnë në letër, e cila u postua në llogarinë e Dr. Vasilieva në Twitter, se “Kjo do të thotë funksion i d ëmtuar i veshkave dhe se pr obleme serioze të ritmit të zemrës mund të ndodhin çdo minutë”. Faktet e gjendjes së z. Navalny nuk mund të verifikohen në mënyrë të pavarur. Kjo sigurisht është dhe çështja – çdo raport “zyrtar” nga autoritetet e b urgut do të ketë besueshmëri zero, duke pasur parasysh përpjekjen kundër jetës së tij. Është e domosdoshme që Dr. Vasilieva dhe ekipi i saj i mjekëve të lejohen të ekzaminojnë menjëherë z. Navalny dhe ta marrin atë në kujdes intensiv nëse është e nevojshme. Nëse z. Navalny v des, nuk ka dyshim se kush duhet të mbajë përgjegjësi, dhe kostoja do të jetë e lartë./NYT/Lexo.com.al/e.c.