Vartësit e urdhëruar të Vladimir Putin u përpoqën të vr isnin Alexei Navalny gushtin e kaluar me një agjent të fuqishëm nervor, duke e çuar në kr iza të agonisë në bordin e një aeroplani. Jeta e z. Navalny u shpëtua falë një piloti mendjemprehtë dhe ekipit mjekësor në terren. Tani, z. Putin po ecën drejt një mënyre tjetër të vr asjes. Z. Navalny është në rr ezik të madh, në një gr evë urie në bu rg për të protestuar për mos dhënien e trajtimit të duhur mjekësor. Presidenti rus mban përgjegjësi për atë që i ndodh këtij udhëheqësi të guximshëm të opozitës.

Z. Navalny nuk duhet të jetë fare në b urg. Ai u ndalua dhe u bu rgos për një dë nim gjashtë vjeçar që u gjet i p aligjshëm nga Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut. Arsyeja e vërtetë e bu rgosjes së tij është heshtja e tij. Në vitet e fundit, z. Navalny, përmes kombinimit të shkëlqyer të teknikës hetimore, prodhimit të videove dhe rrjeteve sociale, u bë zëri kryesor që kr itikoi z. Putin, duke dokumentuar se si oficeri i njëhershëm i KGB në Kremlin u bë mega-i pasur. Në janar, ai zbuloi ekzistencën e një pallati në shkallën e Versajës në Detin e Zi të ndërtuar për z. Putin, transmeton lexo.com.al.

Pasi z. Navalny u dërgua në b urg, rojet e to rturuan atë, duke e zgjuar zhurmshëm çdo orë gjatë natës në mënyrë që ai të mos mund të flinte. Avokatët thonë se ai vuan nga dy hernia diskale që kanë shkaktuar dhimbje ekstreme të shpinës dhe mpirje në këmbën e djathtë dhe duart. Ai ka kërkuar trajtim nga një ekspert i jashtëm mjekësor. B urgu i dha atij ibuprofen. Z. Navalny hyri më 31 mars në një gr evë urie për trajtimin e duhur. Ai u transferua në një spital të veçantë b urgu në një tjetër koloni pe nale gjatë fundjavës. Stafi i tij thotë se jeta e tij është në rr ezik. Një avokat i cili mori leje për një vizitë të shkurtër të hënën, njoftoi se z. Navalny ende nuk ka marrë vëmendjen e duhur mjekësore dhe po vazhdon g revën e urisë.

Më shumë se 100 shkrimtarë, artistë dhe studiues nga e gjithë bota i kanë bërë thirrje z. Putin për trajtimin e duhur të z. Navalny. Ndërkohë, organizata e tij ka bërë thirrje për një d emonstratë mbarëkombëtare sot – mobilizimi i njerëzve për të pr otestuar ka qenë një nga talentet e veçantë të z. Navalny. Kremlini është n ervoz dhe po kundër-lu fton; prokurorët po kërkojnë që rrjeti rajonal i z. Navalny dhe Fondacioni i tij Kundër K orrupsionit të shtohen në një listë të organizatave “te rroriste dhe ek stremiste” në mënyrë që ato të ndalohen, transmeton lexo.com.al.

Sundimi i z. Putinit qëndron mbi një grup të oligarkëve të pasur dhe zyrtarëve të sigurisë që kënaqen me pasuritë e kombit dhe rrëshqasin pa u n dëshkuar në të gjithë botën. Të dielën, këshilltari i sigurisë kombëtare Jake Sullivan paralajmëroi për “pasoja” nëse z. Navalny v des në b urg. Në të kaluarën, vetë z. Navalny ka sugjeruar që përgjigjja e Perëndimit duhet të përfshijë rrënjosjen e “parave të pi sta” të oligarkëve të favorizuar të z. Putin nga sistemet financiare perëndimore, duke u mohuar atyre vizat dhe aksesin në pasuritë e tyre të patundshme në Kensington dhe në Park Avenue. Kjo do të godis te z. Putin dhe mundësuesit e tij atje ku vlen. Dhe siç Leonid Volkov, një anëtar i lartë i ekipit të z. Navalny e shprehu, një pr esion i tillë ndaj z. Putin duhet të bëhet përpara se z. Navalny të v desë./TheWashingtonPost/Lexo.com.al/e.c.