“Ne do të zbulojmë brenda gjashtë muajve të ardhshëm deri në një vit nëse kemi apo jo një dialog strategjik që ka rëndësi”, tha Presidenti Biden javën e kaluar pas takimit të tij të parë në Samitin me Vladimir Putin. Në fakt, përgjigja mund të dihet shumë më shpejt se kaq. Midis çështjeve që z. Biden ngriti me s undimtarin rus ishte Siria – dhe në veçanti, riautorizimi i një korridori të ndihmës humanitare të drejtuar nga Kombet e Bashkuara që është thelbësore për sigurimin e ushqimit, ilaçeve dhe vaksinave të koronavirusit për 2.8 milion njerëz, shumica e tyre gra dhe fëmijë.

Moska po lë të kuptohet se mund të bll okojë rezolutën e Këshillit të Sigurimit të OKB të nevojshme për të mbajtur vijimin e dërgimit të ndihmës pas 10 korrikut, duke shkaktuar një k rizë të tm errshme humanitare. Nëse ai është i interesuar për bashkëpunim me z. Biden, një nga gjërat më të thjeshta dhe më të lehta që z. Putin mund të bëjë është të relaksojë atë pozicion. Deri më tani, ai nuk e ka bërë. Mbështetja e fluksit të më shumë se 1.000 kamionëve të OKB në muaj përmes kalimit kufitar Bab al-Hawa midis Turqisë dhe Sirisë veriperëndimore, duhet të jetë një vendim i lehtë për Këshillin e Sigurimit, transmeton lexo.com.al.

Zyrtarë të lartë të OKB dhe përfaqësues të organizatave të ndihmës i thanë Këshillit të mërkurën se pa të, 1.4 milion njerëz, shumë prej të cilëve refugjatë nga pjesë të tjera të Sirisë që jetojnë në k ampe, do të humbnin kutitë e ushqimit nga të cilat varen për mb ijetesë. Për më tepër, një program i OKB për të vaksinuar njerëzit – përfshirë punonjësit e ndihmës në vijën e parë – kundër koronavirusit do të ndalonte, në një moment kur shkalla e in feksionit në rajon po rritet. Rezultatet e mundshme do të ishin një ep idemi e p akontrollueshme, përhapja e shpejtë e së mundjeve të tjera dhe, me shumë mundësi, u ria. Sekretari i Përgjithshëm i OKB António Guterres u paraqit para Këshillit për të paralajmëruar për “pasoja s hkatërruese” nëse kalimi i kufirit nuk mbetet i hapur, dhe shumica e anëtarëve të Këshillit ranë dakord fuqimisht.

Jo megjithatë Rusia, e cila ka kërkuar të mbyllë korridoret e ndihmës së OKB në Sirinë veriore në mënyrë që aleati i saj, r egjimi në Damask i lagur me g jak i Bashar al-Assad, të mund të n ënshtroi duke ofruar v dekje nga u ria zonat e vendit që nuk k ontrollon. Kjo përfshin provincën veriperëndimore të Idlibit, e cila drejtohet ende nga forcat r ebele sunite, duke përfshirë disa me lidhje me al-Kaidën dhe një zonë verilindore të mbajtur nga kurdët. Vitin e kaluar, rusët d etyruan mbylljen e tre nga katër rrugët e dërgimit humanitar ndërkufitar në Siri; ata argumentojnë që Kombet e Bashkuara duhet të japin ndihmë vetëm nën kujdesin e qeverisë së Assad, transmeton lexo.com.al.

Megjithatë, r egjimi ka demonstruar se do të përdorë ushqimin si një a rmë. Më parë bll okoi dërgimin e ndihmave të OKB në zonat e k ontrolluara nga r ebelët rreth Damaskut deri në shkaktimin e u risë. Pasi Rusia r efuzoi të riautorizojë një korridor ndihme të OKB në Sirinë verilindore një vit më parë, r egjimi k ufizoi përsëri misionet e ndihmës dhe nevojat humanitare u rritën me 38 për qind, thonë zyrtarët. Në rastin e provincës Idlib, nuk ka asnjë Plan B, siç i tha Këshillit të Sigurimit Ambasadorja Linda Thomas-Greenfield, përfaqësuesja e SHBA-së në Kombet e Bashkuara.

Ajo tha se “Pa akses ndërkufitar, më shumë sirianë do të v desin. Ne e dimë këtë. Punëtorët e linjës së frontit të OKB-së e dinë këtë. OJQ-të e dinë këtë. Assad e di këtë”. Megjithatë, Ambasadori i OKB i Rusisë, Vasily Nebenzya, ishte i palëkundur. Ai pretendoi se korridori i OKB-së po përdorej “për të mirën e t erroristëve të vendosur në Idlib” dhe se dërgesat nga territori i k ontrolluar nga Assad ishin “mënyra e vetme e ligjshme e shpërndarjes së ndihmës humanitare”. Nëse Rusia qëndron në atë pozicion gjatë dy javëve të ardhshme, z. Biden do të ketë përgjigjen e tij rreth z. Putin./TheWashingtonPost/Lexo.com.al/e.c.