Imagjinoni një investim që do të gjeneronte një kthim prej 17,900% në katër vjet. Më mirë akoma, shpenzimi fillestar do të ishte lehtësisht i përballueshëm. Kush në këtë botë do ta kalonte një mundësi të tillë? Përgjigja, me sa duket, është udhëheqësit e Grupit të Shtatë (G7), një klub i demokracive të pasura që mban samitin e tij vjetor këtë javë. Duke d ështuar të veprojnë mjaft shpejt për të mbrojtur botën kundër Covid-19, ata po a nashkalojnë marrëveshjen e shekullit. Kjo nuk është thjesht m arrëzi ekonomike, por është një d ështim moral dhe një k atastrofë diplomatike.

Nga pikëpamja e gjërave, G7 është vetë pamja s hqetësuese. Boris Johnson, Kryeministri i Britanisë dhe nikoqiri i samitit, thotë se ai dëshiron që grupi të dalë me 1 miliardë doza vaksinash për të dhuruar. Joe Biden, Presidenti i Amerikës, thotë se vizita e tij në Evropë, udhëtimi i parë jashtë vendit i presidencës së tij, ka për qëllim të provojë se Amerika dhe aleatët e saj kanë më shumë për t’i ofruar botës sesa Kina dhe Rusia. Prioriteti i tyre, shkroi ai në një artikull të fundit në Washington Post, do të jetë “përfundimi i kësaj pandemie”, transmeton lexo.com.al.

Ndoshta do të ketë oferta për më shumë ndihmë për COVAX, përpjekjen ndërkombëtare për të siguruar vaksina në vendet e k eq-furnizuara. Britania duket më në fund e gatshme të heqë dorë nga një pjesë e madhe e dozave të tepërta (ajo ka nënshkruar kontrata pesë herë më shumë sesa nevojitet). Por çdo gjë më pak sesa financimi i plotë i COVAX, së bashku me një kalendar kohor të qartë për dorëzimin e parave dhe dozave, do të ishte një d ështim. Për të inokuluar afërsisht 70% të popullsisë së planetit deri në prill, FMN llogarit se do të kushtonte vetëm 50 miliardë dollarë.

Përfitimi kumulativ ekonomik deri në 2025, në terma të rritjes së prodhimit global, do të ishte 9 trilionë dollarë, për të mos thënë asgjë për jetët e shumta që do të shpëtonin. Kostoja arrin në vetëm 0.13% të PBB-së së G7-së – një e pesta e shumës që anëtarët e saj janë zotuar të shpenzojnë çdo vit duke ndihmuar vendet e tjera. Nëse një grup i formuar për të l uftuar me k ërcënime të mëdha ndërkombëtare nuk mund të vendosë të bëjë një investim të tillë pa interes për njerëzimin, çfarë mund të bëjë?, transmeton lexo.com.al.

Në artikullin e tij në Post, z. Biden pranoi se reputacioni i Amerikës për zgjidhjen e p roblemeve globale ka marrë një g oditje vitet e fundit dhe se shtetet a utoritare si Kina dhe Rusia paraqesin një s fidë të madhe për rendin perëndimor. Megjithatë, Amerika dhe aleatët e saj janë përpjekur t’u paraqesin një f ront të bashkuar a utokratëve të botës në muajt e fundit. BE nënshkroi një marrëveshje investimi me Kinën pak para se z. Biden të merrte detyrën, në h idhërimin e Presidentit të ri. Ndërkohë, Gjermania, duket se është e vendosur të mbështesë financiarisht Rusinë duke zgjeruar një sistem tubacioni përmes të cilit importon gazin rus. Z. Biden pëlqen të theksojë se “Amerika është kthyer”.

Pavarësisht r etorikës freskuese, disa nga veprimet e administratës së tij – në veçanti dekreti i saj Buy American që shtrëngon rregullat që detyrojnë qeverinë federale të favorizojë furnizuesit vendas sesa ata të huaj – duken më shumë si p roteksionizmi America First se sa një internacionalizëm i ri. Bota pret prova më praktike të ri-angazhimit amerikan dhe aftësinë e saj për të mbledhur aleatët e saj pas vetes. Besueshmëria e udhëheqjes amerikane është jetike jo vetëm për l uftën kundër pandemisë. Do të jetë thelbësore për një provë edhe më të madhe globale në horizont: ballafaqimi me ndryshimet klimatike, transmeton lexo.com.al.

Pas katër vjetësh kur Amerika shpesh dukej më e interesuar të h idhte rërë në fytyrën e botës sesa ta ndihmonte atë të qëndronte në këmbë, vaksinat i sigurojnë asaj mjetet ideale për të r ehabilituar imazhin e saj. Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e tyre shfaqën karakter të madh teknologjik duke zhvilluar disa vaksina shumë efektive dhe duke rritur prodhimin e tyre në një kohë rekord. Prandaj, ata kanë diçka të prekshme dhe u rgjentisht të nevojshme për t’i ofruar pjesës tjetër të botës. Z. Biden nuk ka gjasa të ketë një shans më të mirë për të demonstruar përfitimet e udhëheqjes amerikane dhe fuqinë e demokracisë dhe tregjeve të lira për t’u ngritur. Të sigurohesh që pjesa tjetër e botës të inokulohet sa më shpejt që të jetë e mundur do të ishte një dozë në krah edhe për Amerikën dhe aleatët e saj./TheEconomist/Lexo.com.al/e.c.