Kongresi sapo ka pohuar fitoren e Presidentit të zgjedhur Joe Biden mbi Presidentin Trump. Numërimi i tre votave elektorale të Vermontit vendosi Biden dhe Zëvendës Presidentin e zgjedhur Kamala Harris mbi pragun e nevojshëm për të fituar presidencën. Senati dhe Dhoma refuzuan kundërshtimet për të hedhur votat elektorale të Georgia dhe Pennsylvania për Biden. Republikanët gjithashtu kundërshtuan votat elektorale të Arizonës, Nevadës dhe Miçiganit, por mocionet dështuan para se të mbërrinin në debat.

Certifikimi vjen pasi protestuesit e Pro-Trump s ulm uan Kapitolin e SHBA të mërkurën më herët. Seanca e përbashkët e Kongresit, e cila normalisht është një hap ceremonial, u ndal për disa orë kur protestuesit mësynë Kapitolin. Procedimet rifilluan rreth orës 20:00. ET me Nënkryetarin Mike Pence, duke sjellë sërish në rregull seancën e Senatit. “Le të kthehemi në punë,” tha Pence.