Nga Gabriel Gavin/ Muajin e kaluar, mijëra t rupa, ta nke dhe r aketahedhës parakaluan përmes Sheshit të Kuq të Moskës, duke shënuar 76 vjet nga mbarimi i L uftës së Dytë Botërore, e cila mori jetën e rreth 24 milion njerëzve në të gjithë ish-BRSS. Por, më shumë se 7,000 kilometra në lindje të kryeqytetit rus, Ishujt Kuril vazhdojnë të pengojnë përpjekjet për të tërhequr një vijë nën g jakderdhjen dhe të nënshkruhet më në fund një traktat paqeje me Japoninë. Derisa të zgjidhet statusi i arkipelagut v ullkanik, Japonia Perandorake dhe Bashkimi Sovjetik mbeten, të paktën teknikisht, në një gjendje l ufte.

T rupat sovjetike zbarkuan në territor në gusht 1945, vetëm pesë ditë para se përfaqësuesit e Tokios të nënshkruanin deklaratën e tyre të dorëzimit në bordin e USS Missouri. Marrëveshja e Jaltës, e shkruar nga Aleatët muaj përpara se të nisej Ushtria e Kuqe, i kishte premtuar arkipelagun Moskës, në këmbim të hyrjes në l uftë në Paqësor kundër fuqisë së Boshtit, transmeton lexo.com.al.

Megjithatë, që atëherë, Japonia është përpjekur të përmbysë kushtet e marrëveshjes, duke këmbëngulur që katër ishujt më jugorë, të cilëve u referohet si “Territoret e Veriut”, nuk ishin në të vërtetë të mbuluara nga traktatet e epokës së L uftës së Dytë Botërore. Tokio pretendon se ata nuk ishin konsideruar më parë si një pjesë e Kurilëve, siç përshkruhet në dokument, dhe për këtë arsye duhet t’i kthehen kontrollit japonez. Ky n gërç ka qenë për vite me radhë g jembi në marrëdhëniet midis Japonisë dhe Rusisë.

Për aktivistët dhe komentatorët e krahut të djathtë në Japoni, statusi i ishujve është një çështje e krenarisë kombëtare dhe një shenjë që Japonia nuk i ka rimarrë plotësisht të gjitha ato që humbi pas l uftës. Sidoqoftë, kjo pikëpamje nuk është universale dhe vetëm 44 për qind e qytetarëve japonezë të anketuar në vitin 2019 thanë se ishin në favor të kthimit të ndonjë numri të ishujve, me vetëm një në tre persona që mbështesnin kthimin e të katër ishujve nën kontrollin e vendit të tyre, transmeton lexo.com.al.

Në Moskë, përkundrazi, debati përfshin sigurinë kombëtare, duke qenë se ishujt shtrihen në Paqësorin Lindor strategjik, ku marina e saj është gjithnjë e më e angazhuar në b allafaqime me anijet l uftarake që u përkasin Shteteve të Bashkuara dhe aleatëve të saj. Për më tepër, roli i kaluar i Ishujve Kuril si pikënisja e një pu shtimi të shkurtër japonez në tokën ruse është padyshim një faktor. Një situatë e vështirë diplomatike është çimentuar më tej nga reformat kushtetuese të Presidentit Vladimir Putin, të miratuara pas votimit mbarëkombëtar të vitit të kaluar, të cilat e d etyrojnë Moskën të ruajë kufijtë e saj territorialë në përjetësi, duke përjashtuar çështjen e tregtimit ndonjëherë të një pjese të vendit.

Javën e kaluar, megjithatë, Presidenti rus Vladimir Putin bëri jehonë duke deklaruar se reformat kushtetuese nuk përbëjnë p engesë për bisedimet e paqes. “Ne jemi gati të vazhdojmë negociatat”, tha ai gjatë një konference virtuale për shtyp. Komentet e tij n dezën një raund tjetër të s pekulimeve të tipit “will-they-or-won’t-they” që kishin rrethuar përpjekjet e paqes nën Putin dhe ish-Kryeministrin Shinzo Abe, transmeton lexo.com.al.

Duke e k omplikuar më tej çështjen, n gërçi ka marrë tani një dimension tjetër si një çështje e caktuar që n dizet dhe qetësohet në përputhje me marrëdhëniet midis Lindjes dhe Perëndimit. Uashingtoni, i cili fillimisht mbështeti f orcat sovjetike që zbarkuan në ishujt, ka bërë që atëherë një ndryshim të qëndrimit për statusin e tyre. Në fund të vitit të kaluar, gazeta Hokkaido Shimbun zbuloi se Departamenti i Shtetit i SHBA konsideron se çdo shtetas i lindur në Habomai, Shikotan, Kunashir ose Iturup, të cilat Tokio pretendon si territore të saj sovrane, janë shtetas japonezë.

Ky vendim shkon kundër faktit se popullsia civile japoneze u d ëbua pothuajse tërësisht së bashku me garnizonin e saj të u shtrisë në fund të L uftës së Dytë Botërore. Në të vërtetë, shumë prej banorëve të ishujve i përkasin popullsisë etnike Ainu dhe / ose rrjedhin nga punëtorë rusë, ukrainas dhe tartarë të transportuar atje gjatë epokës komuniste. Sidoqoftë, duke pasur parasysh gjendjen e ngarkuar të lidhjeve aktualisht, m osmarrëveshja është një tjetër levë e përshtatshme për të ushtruar p resion./TheDiplomat/Lexo.com.al/e.c.