Nëse kjo do të ishte Meduza, një burim i pavarur i lajmeve në lidhje me Rusinë, ky paragraf do të fillonte me një mohim të detyrueshëm të qeverisë: “KY MESAZH (MATERIAL) U KRIJUA DHE/OSE U SHPËRNDA NGA NJË MASMEDIA E HUAJ DUKE PERFORMUAR FUNKSIONET E NJË AGJENTI TË JASHTËM DHE (OSE) NJË ENTITET LEGAL RUS QË PERFORMON FUNKSIONET E NJË AGJENTI TË HUAJ”. Fjalët “agjent i huaj” kanë një stigmë të veçantë në Rusi nga kohët sovjetike – që do të thotë tr adhti dhe sp iunë. Ju jeni paralajmëruar.

Lëvizja për të etiketuar Meduza si një “agjent të huaj” dhe për të kërkuar këtë tekst në krye të raporteve të saj është një provë tjetër e përpjekjes a gresive të Presidentit Vladimir Putin për të shuar shoqërinë civile autonome në Rusi. Ligji “i agjentëve të huaj”, i miratuar në 2012 dhe i modifikuar shpesh qysh atëherë, kërkonte që organizatat joqeveritare që marrin ndihmë të huaj dhe që qeveria mendon se janë të përfshira në veprimtari politike të regjistrohen, të identifikojnë veten si “agjentë të huaj” dhe t’i nënshtrohen kontrolleve. Ligji u zgjerua për të përfshirë media të financuara nga jashtë, përfshirë shërbimin rus të Radio Free Europe/Radio Liberty’s dhe të tjerë. Ndryshimet e fundit të nënshkruara nga z. Putin i lejojnë Rusisë të përfshijë individë, përfshirë gazetarë të huaj, në listën e saj të “agjentëve të huaj” dhe të vendosë k ufizime ndaj tyre. RFE/RL, e mbështetur nga qeveria amerikane, ka refuzuar të publikojë etiketën “agjent i huaj” dhe si rezultat po përballet me gjoba m asive, transmeton lexo.com.al.

Meduza thotë se emërtimi “agjent i huaj” kë rcënon të ardhmen e saj. Ajo u themelua në vitin 2014, kur faqja popullore e internetit ruse e lajmeve Lenta.ru u mor nga një o ligark i afërt me z. Putin dhe redaktuesja e saj, Galina Timchenko, u largua nga vendi i saj. Gazetarët, përfshirë znj. Timchenko dhe Ivan Kolpakov, një bashkëthemeluese e Meduza, u zhvendos në Riga, Letoni dhe filluan Meduza. Me gazetarë brenda Rusisë, ajo ka mbuluar lajmet dhe ka botuar artikuj a gresivë, duke përfshirë informacione të brendshme nga industria ruse e d hunshme dhe e e rrët e v arrimeve dhe h akerat kompjuterik të Rusisë. Pasi u etiketua si “agjent i huaj”, të ardhurat e saj nga reklamat u avulluan. Ajo i është drejtuar lexuesve për ndihmë për të mbijetuar.

Z. Putin e shikon raportimin e lirë dhe të pavarur si një k ërcënim. Ai ka zgjedhur një faqe nga manuali i d iktatorit, në këtë rast të Fidel Castro, i cili në 1960 filloi të heshtte gazetat përtej kontrollit të tij duke kërkuar që ata të botonin një mohim në fund të artikujve k ritikë ndaj tij. Mohimet theksonin se artikulli “nuk përputhet me të vërtetën dhe as me etikën më elementare gazetareske”, transmeton lexo.com.al.

Z. Putin pëlqen gjithashtu të mësojë teknika s htypëse nga Presidenti Xi Jinping i Kinës, qeveria e të cilit miratoi pesë vjet më parë një ligj për “agjentët e huaj” për të ku fizuar dhe p enalizuar organizatat joqeveritare. Z. Xi prezantoi gjithashtu një metodë tjetër me grusht të hekurt në 2015 duke g oditur avokatët që përfaqësonin aktivistët e të drejtave të njeriut. Më shumë se 300 avokatë dhe aktivistë u arre stuan. Tani, z. Putin po imiton Kinën me arr estimin e 30 prillit të Ivan Pavlov, një nga avokatët më të njohur të të drejtave të njeriut në Rusi, i cili ka përfaqësuar liderin e opozitës Alexei Navalny dhe të tjerë në sh ënjestër të shërbimeve ruse të sigurisë.

Z. Putin ka p ërshkallëzuar në mënyrë d ramatike p resionin e tij mbi shoqërinë civile në muajt e fundit, duke u përpjekur të v rasë z. Navalny dhe të s hkatërrojë organizatën e tij. Është një fushatë që nuk duhet të vazhdojë pa pasoja nga qeveritë perëndimore./TheWashingtonPost/Lexo.com.al/e.c.